Spelersrapport: harde onvoldoendes voor Oranje, De Boer deelt in malaise

Spelersrapport: harde onvoldoendes voor Oranje, De Boer deelt in malaise

24-03-2021 20:00
193

Het Nederlands elftal beleefde wederom een dramatische avond op bezoek bij Turkije. Het regent onvoldoendes voor Oranje na de keiharde 4-2 nederlaag in Istanbul bij de start van de WK-kwalificatie.

Tim Krul – 4,5: hij moest op het allerlaatste moment Cillessen vervangen, maar zal weinig plezier hebben beleefd aan het duel. De eerste twee tegengoals waren buiten zijn schuld om, bij de derde en vierde liet hij zich iets te makkelijk verrassen. Hij heeft zijn kans zeker niet gegrepen…

Kenny Tete – 5: Voor het eerst sinds maart 2019 stond Tete in het Nederlands elftal. De rechtsback moest duidelijk wennen. Vooral aanvallend wist hij veel te weinig bij te dragen en in verdedigend opzicht was het niet zo overtuigend als je van hem gewend bent.

Matthijs de Ligt – 6: Ook De Ligt speelde door blessureleed meer dan een jaar niet in Oranje. Op zijn ongelukkig rol bij de openingsgoal na – weer die hand – was hij onverzettelijk. Hij dacht voor rust de 2-1 te maken, maar de arbitrage was doof voor zijn geschreeuw.

Daley Blind – 5: De Ajax-routinier zat er aanvankelijk een paar keer goed tussen, maar tegen de georganiseerde Turken kon hij zijn kwaliteiten aan de bal weinig tonen. Zijn crosspasses waren bovendien niet altijd op maat.

Owen Wijndal – 5: De AZ'er mag de back van de toekomst zijn voor Oranje, het duel met Turkije toonde aan dat er nog wel wat werk aan de winkel is.

Marten de Roon – 4,5: De Roon werkt hard en liep de Turken een paar keer nuttig in de weg. Maar doordat het gastland zich ver terugtrok, kwam de golfbreker van Atalanta iets te vaak aan de bal. En het moge duidelijk zijn dat De Roon dan weinig bijdraagt. 

Georginio Wijnaldum – 4,5: de aanvoerder speelde erg weinig klaar tegen de Turken. Wijnaldum heeft bewezen een zeer nuttige speler te kunnen zijn, maar als hij de kar moet trekken en de oplossingen moet bedenken is het een ander verhaal. Veroorzaakte op onhandige wijze de vrije trap, waaruit de 4-2 viel.

Frenkie de Jong – 5,5: De middenvelder van FC Barcelona wordt geacht de regisseur van Oranje te zijn, maar tegen de stugge Turken wist ook hij de opening niet te vinden. De Jong was simpelweg niet dominant genoeg.

Steven Berghuis – 4,5: Net als Malen heeft Berghuis (nog) moeite om op dit niveau het verschil te maken. Hij bood zich veelvuldig aan, kreeg de bal ook wel, maar de voortzettingen waren op z'n zachtst gezegd mager.

Memphis Depay – 4: Memphis is de sterspeler en hij zou Oranje op dit soort avonden bij de hand moeten nemen. Hij probeert het ook wel, maar zijn acties waren weinig succesvol en de zuiverheid liet flink te wensen over. Zijn gemiste penalty was tekenend.

Donyell Malen – 4: Hij had twee goede acties in de openingsfase, maar zijn schoten waren te zwak. Malen kon zijn stempel verder nauwelijks drukken. Tot overmaat van ramp veroorzaakte hij de Turkse penalty, nadat hij verkeerd stond opgesteld.

Invallers

Luuk de Jong – 6: De Jong deed wat hij moest doen als breekijzer. Hij maakte het de keeper lastig en stond aan de basis van de 3-2.

Denzel Dumfries – 5,5: De PSV-captain moest verrassend voorrang verlenen aan Tete, maar in de laatste 20 minuten kreeg hij niet de kans om het tegendeel te bewijzen.

Davy Klaassen – 6,5: Die aanname... Dankzij Klaassen mocht Oranje nog even hopen op een comeback.

Patrick van Aanholt - x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Ryan Gravenberch - x: Speelde te kort voor een beoordeling.

De bondscoach
Frank de Boer – 4: Het Nederlands elftal had veel pech met de tegentreffers, maar dat neemt niet weg dat de defensieve organisatie regelmatig rammelde en het druk zetten zonder overtuiging en afstemming plaatsvond. En hoeveel kansen wist Oranje nu helemaal te creëren? Dat waren er niet veel. Zijn wissels pakten daarentegen wel uitstekend uit, waarvoor een half puntje extra.