Komend weekend publiek in stadions? 'Nemen het niet zo nauw met 1,5 meter-regel'

Komend weekend publiek in stadions? 'Nemen het niet zo nauw met 1,5 meter-regel'

27-04-2021 08:11 Laatste update: 08:14
147

De KNVB hoopt ook komend weekend fans te mogen verwelkomen in de stadions in Nederland, maar vanuit de zorgwereld wordt ongerust gereageerd. Het is nog niet duidelijk of het stadionbezoek van afgelopen weekend zorgt voor meer besmettingen.

Ger Rijkers, medisch immunoloog in het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en professor Biomedical and Life Sciences aan het University College Roosevelt in Middelburg, voorziet 'onwenselijke situaties'. Zo wordt Ajax aanstaande zondag mogelijk officieel kampioen.

"Afgelopen zondag zag je al dat fans het niet zo nauw nemen met de 1,5 meter-maatregel. In Amsterdam stonden na die wedstrijd duizenden mensen op elkaar. Die emoties zijn op zich logisch. Alleen zitten we nu in een situatie dat we dat soort massale taferelen echt niet kunnen gebruiken", stelt Rijkers in gesprek met het Algemeen Dagblad.

De besmettingscijfers blijven in Nederland hoog en het aantal ic-opnames loopt op. In sommige ziekenhuizen komt 'code zwart' in zicht. Dit houdt in dat er voor sommige patiënten geen plaats meer is. "De KNVB zegt wel dat de wedstrijden afgelopen weekeinde goed zijn verlopen. Maar feitelijk weten we dit nog niet, want de effecten zie je pas weken later", aldus Rijkers. "Bij eerdere evenementen bleken er tóch positieve mensen te zitten die ook anderen besmet hebben."

De medisch immunoloog is van mening dat het in een voetbalstadion lastiger is om een gecontroleerde omgeving te creëren, zoals dat wel kan bij congressen. "Maar zo zie ik dat niet gebeuren bij voetbal, zeker niet als het gaat om promotie of degradatie of een kampioenschap. Ik denk dat de KNVB daarom beter een andere boodschap kan verkondigen aan de fans. Dat ze, als ze eventjes geduld hebben, in het nieuwe seizoen weer massaal naar hun clubs kunnen. Dan is het gros van de mensen gevaccineerd."