NAC woedend na rellen: 'Is met geen enkel boerenverstand uitleg voor te geven'

NAC woedend na rellen: 'Is met geen enkel boerenverstand uitleg voor te geven'

24-05-2021 17:21 Laatste update: 17:26
146

NAC Breda heeft in een statement fel afgerekend met relschoppers die zondag voor ongeregeldheden zorgden rondom het Rat Verlegh Stadion. NAC verloor toen van NEC, waardoor de ploeg niet naar de Eredivisie promoveert. Maarten Brink, voorzitter van politievakbond ACP Zeeland-West-Brabant, geeft bij Omroep Brabant ook een inkijkje in de precieze aard van de rellen.

'Niet alleen het verlies van de finale tegen NEC, maar de mate van agressie en het wangedrag van een aantal personen hebben er gisteren voor gezorgd dat zondag 23 mei 2021 een zwarte bladzijde werd voor Breda en NAC', begint NAC haar statement. 'Het geweld en de agressie dat gister, ook voor de wedstrijd al, op P5 en rondom het stadion plaatsvond, ging alle grenzen te buiten. Dit had niets meer met voetbal te maken, en niets met het supporten van 'je club'.

'Hier is met geen enkel boerenverstand uitleg voor te geven', gaat de club verder. 'Het is ook absoluut niet onder de noemer teleurstelling of emotie te scharren. Dit gedrag doet de naam van NAC Breda, de echte supporters en de stad Breda geen enkele eer aan, maar brengt juiste schade toe. In de rellen is fors geweld met wapens gebruikt tegen de politie. De mate van het geweld tegen de hulpdiensten is ronduit schandalig te noemen. Tijdens de ongeregeldheden zijn er ook verschillende vernielingen gedaan aan het stadion. NAC Breda gaat hier aangifte van doen', besluit de club.

Bij Omroep Brabant geeft de voorzitter van politievakbond ACP Zeeland-West-Brabant meer duiding over de ongeregeldheden. "Hooligans hebben daar geprobeerd een ME-busje in brand te steken", vertelt Brink. "Daar zaten op dat moment politiemensen in. Boos en teleurgesteld zijn mag, maar een groep relschoppers ging echt alle perken te buiten."

NAC verloor zondagavond in de finale van de play-offs met 1-2 van NEC, waardoor de Bredase club naast een Eredivisie-ticket grijpt. NEC gaat wél de Eredivisie in, nadat het eerder in de nacompetitie al afrekende met Almere City en Roda JC.