De Jong komt uit op 'hooguit half puntje hoger': Dat reken ik mezelf ook aan

De Jong komt uit op 'hooguit half puntje hoger': "Dat reken ik mezelf ook aan"

30-05-2021 16:50
10

Frenkie de Jong is niet helemaal tevreden over zijn tweede seizoen in dienst van FC Barcelona. De bij Willem II en Ajax groot geworden controleur scoorde zeven keer en leverde acht assists af in 51 officiële wedstrijden, maar baalt ervan dat hij met Barça geen landskampioen is geworden.

De Catalanen begonnen dramatisch aan het seizoen, rechtten na de jaarwisseling de rug en hadden de titel op een gegeven moment zelfs in eigen hand: begin mei werd er echter met 0-0 gelijkgespeeld tegen Atlético Madrid, dat aan het einde van de rit zeven punten voorsprong had op de nummer drie. Barça won verder de Copa del Rey, maar verloor de Supercopa-finale van Athletic Bilbao en werd door Paris Saint-Germain uit de Champions League geknikkerd. "Bij Barcelona wil je kampioen worden. Simpel", aldus De Jong in gesprek met het Algemeen Dagblad. "We hebben de beker gewonnen, leuk, maar uiteindelijk is het niet genoeg. Dat reken ik mezelf ook aan."

De controleur is dan ook niet enthousiast over zijn eigen seizoen. Na zijn eerste jaar in Catalonië gaf hij zichzelf 'een zesje', ditmaal zet hij iets hoger in. "Ik kan er moeilijk een cijfer op plakken, maar ik geef mezelf hooguit een half puntje hoger dan vorig seizoen", stelt De Jong, die zwaar tilt aan het mislopen van de landstitel. "Als je het dan niet lukt, heb je het in de ogen van mensen niet goed gedaan. Zo werkt het nu eenmaal."

De situatie-Koeman
Trainer Ronald Koeman krijgt daar mogelijk de schuld van: de Spaanse sportkranten staan dagelijks vol over de perikelen van de trainer en zijn gesprekken met voorzitter Joan Laporta. De Jong zat niet dicht op het vuur: de controleur was eventjes terug in geboortedorp Arkel, voordat hij zich bij het trainingskamp van Oranje zou melden. "Daarom heb ik er eigenlijk net zoveel van meegekregen als jullie. Persoonlijk hoop ik dat Koeman blijft. Ik heb een goede band met hem. Maar ik heb daar verder weinig invloed op, denk ik. Ik moet ook gewoon afwachten wat er gebeurt."