De Ligt snapt twijfels over Oranje-experiment: 'Voor mij is dit een omslag'

De Ligt snapt twijfels over Oranje-experiment: 'Voor mij is dit een omslag'

02-06-2021 23:06
28

Matthijs de Ligt snapt dat er twijfels zijn ontstaan over het 5-3-2-systeem dat Nederland hanteerde tegen Schotland. Hij moest even schakelen, De Ligt is zelf gewend aan 4-3-3.

"Buiten de twee goals hebben we twee kansen weggegeven. Misschien is dat teveel tegen een ploeg als Schotland, maar we zijn verder niet erg in de problemen gekomen. We kregen moeilijk druk op de bal, dus ik denk dat we goed moeten analyseren wat we beter moeten doen", zegt De Ligt tegen de NOS na de 2-2 tegen Schotland.

De twijfel over het systeem dat bondscoach Frank de Boer wil spelen is groter dan ooit. Nederland is groot geworden in 4-3-3, maar probeert nu hoge ogen te gooien met 5-3-2. Tegen Schotland mislukte dat faliekant. De Ligt snapt de twijfels. "Dat is een terechte gedachte. Daarom proberen we ook op twee systemen te trainen. We hebben zeventig minuten in 5-3-2 gespeeld en daarna 4-3-3", zegt De Ligt. "Dan neem je extra risico, we kwamen beter in ons spel. Het is logisch dat we kansen creërden, maar dat was ook de fase van de wedstrijd."

"De trainer kijkt ook naar wat voor de spelers het prettigst voelt en betrekt ons erbij. Sommige spelers spelen 5-3-2 bij hun club, sommige niet. Je moet de afweging maken op basis van het spelersmateriaal en de tegenstander", zegt De Ligt. "Ik ben gewend aan 4-3-3 en voor mij is dit een omslag. Ik speel ook zelden op links in de verdediging. Dus het is een kans om te leren en een betere speler te worden. Uiteindelijk wil je resultaat boeken op het EK en daar moet alles voor wijken."

Door een late goal van Memphis Depay wist Nederland de eer te redden tegen Schotland. "Anders zou je met een heel vervelend gevoel naar huis gaan, maar nu kun je er nog iets van leren. Je wilt meteen een goed resultaat boeken en het vertrouwen meepakken. Het is jammer dat dat niet gelukt is."