Van Hanegem: 'De gevaarlijkste speler bij Oranje, ik begrijp het echt niet'

Van Hanegem: 'De gevaarlijkste speler bij Oranje, ik begrijp het echt niet'

27-06-2021 21:20 Laatste update: 21:55
106

Voor Willem van Hanegem voelde de wissel van Donyell Malen als een déjà-vu. Hij vindt de Nederlandse EK-uitschakeling tegen Tsjechië (0-2) een gemiste kans.

Van Hanegem zat tijdens het EK van 2004 op de bank toen Oranje op weg leek naar een zege op Tsjechië. Toenmalig bondscoach Dick Advocaat besloot uitblinker Arjen Robben te wisselen, waarna de Tsjechen de wedstrijd kantelden (2-3). "Dan sla ik hem neer", antwoordde Van Hanegem destijds op de vraag hoe hij de volgende keer zou reageren.

'We hebben jarenlang gelachen om de wissel van Dick Advocaat tegen de Tsjechen. Niet alleen wij, ook de Tsjechen vonden het toen vreemd dat Arjen Robben werd gewisseld. Maar we hebben er eentje die wij bijna in hetzelfde rijtje kunnen plaatsen', begint Van Hanegem zondagavond in zijn wekelijkse column voor het Algemeen Dagblad.

'Donyell Malen miste een enorme kans, maar hij was wel de gevaarlijkste speler van het Nederlands elftal tegen de Tsjechen. Ik begreep echt niet waarom hij er af moest. Quincy Promes moest als invaller bij Memphis komen en verdedigend de linkerkant oppakken. Dat had Malen toch ook nog wel gekund?'

Van Hanegem baalt van de Oranje-eliminatie. 'Dit is echt doodzonde, want als je niet de sterkste ploeg van Europa hebt, moet het allemaal meezitten op een EK. De kant van het schema waarin we terecht waren gekomen, was zo mooi.'