Harde woorden van Afellay over De Boer: 'Deze saus nog nooit gezien'

Harde woorden van Afellay over De Boer: 'Deze saus nog nooit gezien'

28-06-2021 18:10
142

Ibrahim Afellay uit felle kritiek op Frank de Boer na de nederlaag van het Nederlands elftal tegen Tsjechië. Volgens de oud-international valt het de bondscoach zwaar aan te rekenen dat Oranje is gestrand in de achtste finale van het EK.

Afellay krijgt als analist bij de NOS de vraag wat De Boer heeft toegevoegd sinds zijn aantreden in september. "Helemaal niks. We kunnen het allemaal wel in een mooi jasje stoppen, maar de conclusie is dat hij gefaald heeft." De voormalig middenvelder wil niet meteen aansturen op een ontslag. "Ik ben daar niet voor, ik analyseer wat ik zie. Maar voor deze conclusie hoef je toch geen wiskunde gestudeerd te hebben?"

Afellay baalt stevig van het optreden van Oranje tegen Tsjechië. Volgens de oud-speler van PSV en FC Barcelona 'neigt' het naar een trauma. "Er zat totaal niks in. Totaal on-Nederlands, totaal onherkenbaar. Hij heeft het op zijn eigen manier willen doen. Je hebt gezien wat het heeft opgeleverd: helemaal niks. Geen sympathie, geen goed voetbal. Dit is wel echt een dieptepunt."

Volgens Afellay valt het De Boer 'absoluut' aan te rekenen. "We weten allemaal hoe het een tijd geleden was met het Nederlands elftal. Er was heel veel negativiteit. Toen kwam Ronald Koeman, die heeft het naar zijn hand gezet. Die heeft er een lopende trein van gemaakt en Nederland weer op de kaart gezet. Dan zou je zeggen: borduur daar op voort, maar deze trainer is tegen het verkeer in gaan rijden. Natuurlijk is het prima dat een trainer zijn eigen saus eroverheen wil gooien, maar deze saus heb ik nog nooit gezien."

Afellay ziet het gewraakte 5-3-2 systeem als één van de boosdoeners. "Het hangt allemaal als los zand aan elkaar." Ook Memphis Depay ontsnapt niet aan kritiek. "Hij is één van onze sterkste spelers, ik ben nog steeds groot fan van hem, maar hij maakt het zichzelf onnodig moeilijk. Het is allemaal veel te geforceerd. Hij kiest te vaak de moeilijke oplossing. Hij is een creatieve speler, maar je moet het doseren."

"Hij is vaak te veel op zoek om een actie te maken, je kunt ook af en toe een simpele bal spelen zodat hij ruimtes voor zichzelf en voor anderen creëert. Ik denk dat Koeman hem daarin wel goed kan begeleiden bij Barcelona", besluit Afellay hoopvol over Memphis.