Deze vier uitdagingen kan Ajax-directeur Overmars bij Newcastle United aangaan

Deze vier uitdagingen kan Ajax-directeur Overmars bij Newcastle United aangaan

30-10-2021 11:00
52

Marc Overmars wordt de laatste weken veelvuldig gelinkt aan een overstap naar Newcastle United. Wat staat de Ajax-directeur te wachten op St. James' Park, als hij inderdaad kiest voor een overstap? VoetbalPrimeur neemt de to do-list met je door.

Overmars is inmiddels ruim negen jaar werkzaam als directeur voetbalzaken bij Ajax. Mede door het transferbeleid van de voormalig buitenspeler is het voorheen noodlijdende Ajax een kerngezonde club geworden én konden Amsterdammers zichzelf weer op de Europese kaart zetten. In het verleden wees Overmars zes aanbiedingen af om bij de huidige Eredivisie-kampioen te blijven. "Kijk, op een gegeven moment wordt het simpel: of ik ga door en stop hier bij Ajax of we gaan als gezin nog een keer naar het buitenland", vertelde hij een dikke maand geleden al.

Wellicht bedoelde hij met 'het buitenland' onbedoeld Noord-Engeland. Na de Saoedische overname zoekt Newcastle naar een nieuwe 'director of football'. Overmars is in beeld en lijkt serieus na te denken over een mogelijke move. De directeur is echter niet de enige kandidaat: naar verluidt heeft Newcastle Luis Campos (Lille OSC) en Michael Edwards (Liverpool) eveneens op de korrel. Als Overmars daadwerkelijk wordt aangesteld bij Newcastle, staan er verschillende uitdagingen op hem te wachten.

Newcastle terugbrengen naar top
De verwachtingen in de Engelse kustplaats zijn hoog na de Saoedische overname. De club was de laatste jaren terug te vinden in de middenmoot van de Premier League en zelfs één seizoen in het Championship. Daar moet met de kapitaalinjectie verandering in gaan komen: het is de bedoeling dat Newcastle mee gaat draaien in de Engelse én de Europese top.

Overmars zal de belangrijkste schakel worden in dat plan, als hij kiest voor een overstap naar Newcastle. Hij is dan namelijk degene die het grote geld goed moet laten rollen. In de transferperiode van januari heeft Newcastle al flink wat financiële stootkracht: doordat de club zich in de voorbije jaren keurig aan de Financial Fair Play-regels hield, is er sowieso bijna 250 miljoen euro beschikbaar. Als Overmars naar Engeland gaat, zullen alle ogen dus op hem gericht zijn.

Zorgen voor verjonging en meer kwaliteit
De selectie van Newcastle kan namelijk wel een kapitaalinjectie gebruiken. The Magpies staan momenteel negentiende in de Premier League, wat aan het eind van het seizoen degradatie zou betekenen. Het ontbreekt bij Newcastle aan jong talent van goed niveau. Sean Longstaff, Allan Saint-Maximin en Joe Willock zijn de enige basisspelers die jonger zijn dan 26 jaar.

Overmars zal er uiteraard voor moeten zorgen dat de selectie van Newcastle kwalitatief beter wordt, maar verjonging is dus ook wenselijk op St. James' Park. Dat is een taak die wel aan de voormalig Oranje-international besteed is: bij Ajax haalde hij meerdere spelers van begin twintig binnen, die uitgroeiden tot vaste waardes. Edson Álvarez, Lisandro Martínez en Antony zijn daar een aantal recente voorbeelden van.

Mogelijk nieuwe manager aanstellen
De opzegtermijn van een kwart jaar in zijn Ajax-contract is een mogelijk complicerende factor: Overmars kan hierdoor op zijn vroegst pas over drie maanden overstappen. Als de overgang van Overmars toch in een stroomversnelling komt, kan het aanstellen van een nieuwe manager ook zijn opdracht worden op St. James' Park. Steve Bruce werd recent de laan uitgestuurd en Newcastle heeft nog geen vervanger aangesteld. Het is dus goed mogelijk dat de club op Overmars wacht en pas een nieuwe coach kiest, als hij zijn jawoord geeft. Tot die tijd kan Newcastle vasthouden aan interim-manager Graeme Jones. Er klinken al geluiden dat Overmars Erik ten Hag graag wil meenemen naar de Premier League, al is het nog maar de vraag of Ten Hag dat ziet zitten.

Binnen de FFP-lijntjes kleuren
Newcastle zal niet al haar beschikbare geld kunnen besteden op de transfermarkt: de op korte termijn beschikbare 250 miljoen is maar een fractie van de waarde die The Magpies sinds kort vertegenwoordigen. De club moet zich 'gewoon' aan de FFP-regels houden. In dit artikel geven we daar meer uitleg over. Voor Overmars betekent dit dat hij niet oneindig met geld kan strooien als hij in Newcastle aan de slag gaat. Samen met de rest van de clubleiding moet de directeur constant kijken naar hoe een aankoop in verband staat met het naleven van de FFP-regels. Als Overmars en co. dit niet doen, dreigt Newcastle gestraft te worden door de UEFA.

Al met al liggen er genoeg kansen en uitdagingen te wachten op Overmars bij de nummer negentien van de Premier League. Bij Ajax lijkt de geboren Gelderlander aan zijn limiet te zitten met zijn prestaties van de laatste jaren. Het is dan ook niet gek dat Overmars een stap naar het steenrijke Newcastle in overweging neemt.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)