Cambuur en twijfelachtige arbitrale beslissingen doen Fortuna de das om

Cambuur en twijfelachtige arbitrale beslissingen doen Fortuna de das om

26-02-2022 22:59
130

SC Cambuur heeft de achtste plaats in de Eredivisie voorlopig weer overgenomen van NEC. De ploeg won op eigen terrein met 2-1 van Fortuna Sittard, maar kreeg wel een beetje hulp van de VAR.

Het volledig uitverkochte Cambuurstadion zag hoe de formatie uit Leeuwarden het beste van het spel had, maar de grootste kansen voor Fortuna waren. De Limburgers waren met name gevaarlijk via Zian Flemming, maar die kon het net niet vinden. Dat werd hem ook onmogelijk gemaakt door de Friese verdediging, die een aantal overtredingen nodig hadden om hem af te stoppen. Scheidsrechter Jannick van der Laan zag een aantal van die overtredingen over het hoofd.

De arbiter zag wel hoe Fortuna één van die grote kansen benutte. Niet Flemming, maar Deroy Duarte opende de score namens het Limburgse bezoek door na een scimmage binnen te tikken. Even later dacht iedereen in het stadion dat de 0-2 ook gevallen was. Charlison Benschop werkte van dichtbij binnen en niemand protesteerde, maar toch besloot VAR Erwin Blank om de leidsman naar het scherm te halen. Die liet zich verleiden en keurde de goal om onbegrijpelijke redenen af.

Des te zuur was het voor de Sittardenaren dat de bal even later aan de andere kant in het netje lag. Tom Boere kwam heel knap voor zijn directe bewaker en gleed de bal langs Yanick van Osch, waarmee de 1-1 aangetekend was en Fortuna nog wat verder in de negativiteit werd gedrukt. Die werd in het restant van de eerste helft voornamelijk gebotvierd op de leiding.

Na de rust was het duel lang in evenwicht. Het balbezit was weer voor Cambuur, maar opnieuw had Fortuna zomaar een goal kunnen maken. Een trap uit stand van Dimitris Siovas eindigde echter op de lat en wederom profiteerde de formatie uit Leeuwarden binnen enkele momenten. Boere was opnieuw het eindstation en tekende met zijn tweede treffer voor de 2-1.

Vervolgens was het lang wachten op het slotoffensief van de Limburgers. Pas met nog drie minuten op de klok werd wat meer risico genomen en dat leek de 2-2 op te leveren. Paul Gladon liftte de bal over de uitstormende doelman heen en wilde al juichend weglopen, maar zag hoe Doke Schmidt de bal met een omhaal via de onderkant van de lat van de lijn haalde. 2-1 was het en 2-1 bleef het.