Voetbal op topniveau: hoe Guardiola alles oploste in de Manchester Derby

Voetbal op topniveau: hoe Guardiola alles oploste in de Manchester Derby

07-03-2022 08:00
4

Manchester kleurt weer blauw. De derby tussen Manchester City en Manchester United in het Etihad Stadium was zondag een prooi voor de thuisclub. Het werd liefst 4-1, maar de score had nog veel hoger kunnen uitvallen. VoetbalPrimeur analyseert.

Door Evert van Zoelen

Wedden

Meer odds

United krijgt geen druk op opbouw City
Vanaf de aftrap is duidelijk dat United-manager Ralf Rangnick niet naar City is gekomen om de bus te parkeren. De bezoekers proberen hoog druk te zetten en jagen zelfs door op doelman Ederson. Heel succesvol is dat niet: de backs van City weten constant vrij te komen in de opbouw, waardoor de buitenspelers van United gaan twijfelen. Stappen de buitenspelers van United niet door, dan komt een centrale verdediger van City vrij. Wordt er wel doorgestapt, dan speelt Ederson direct een van de backs aan om zo onder de druk uit te komen.


De buitenspelers van United durven niet door te dekken, waardoor Aymeric Laporte vrijkomt. Bron: Ziggo Sport.


Dekt de buitenspeler van United wel door, dan speelt Ederson direct de vrije back aan. Bron: Ziggo Sport.

Omdat City constant onder de druk van United uit weet te komen, besluiten de bezoekers al vrij vroeg in de wedstrijd om iets meer terug te vallen en City vanuit een 4-4-2-formatie op te vangen.


United vangt City op vanuit een 4-4-2 formatie. Bron: Ziggo Sport.

Manchester City weet al vroeg in de wedstrijd een zwakke plek in deze organisatie te vinden. Als Phil Foden zich vanuit de spits laat terugzakken naar het middenveld, ontstaat er een drie-tegen-twee-situatie in City's voordeel op het middenveld. Scott McTominay en Fred krijgen weinig ondersteuning van Jadon Sancho en Anthony Elanga, waardoor de centrale middenvelders steeds moeten kiezen welke ruimtes ze wel en niet afdekken.


Wanneer Foden uitzakt, ontstaat een drie-tegen-twee-situatie in het voordeel van City op het middenveld. Bron: Ziggo Sport.

Al na vijf minuten weet City hiervan te profiteren. Bernardo Silva komt vrij tussen de linies, doordat McTominay niet ideaal staat opgesteld. Silva combineert vervolgens met Jack Grealish aan de linkerkant, waarna er een lage voorzet volgt. Doordat Fred richting Foden beweegt, kan Kevin De Bruyne vrij de zestienmeter inkomen en afronden: 1-0.


Silva wordt ingespeeld tussen de linies. Fred beweegt richting Foden, waardoor De Bruyne vrij staat. Bron: Ziggo Sport.


De Bruyne kan vrij de zestien inkomen en afronden. Bron: Ziggo Sport.

United slaat toe in omschakeling
United is ook niet ongevaarlijk. Vooral via de omschakeling komt de ploeg van Rangnick tot enkele mogelijkheden. Deze omschakelingen verlopen via een vast patroon. Wanneer United de bal onderschept, volgen er enkele korte passes om onder de eerste druk van City uit te spelen. Bij het vinden van een vrije speler volgt vaak de pass richting Paul Pogba of Bruno Fernandes, waarna de rest van het elftal bijsluit. Pogba en Fernandes spelen de bal dan diep of laten deze vallen op een van de bijsluitende spelers.

De 1-1 is hiervan een mooi voorbeeld. United verovert de bal op de eigen helft, de bal komt via Elanga bij Fernandes, die de bal vooruit speelt richting Pogba. Hierdoor ontstaat er een twee-tegen-twee situatie richting het doel van City en wordt er aangesloten door de rest van het elftal. Dat laatste is niet onbelangrijk: maakt Fernandes op het laatste moment niet de overlap, dan is het maar de vraag of Sancho de bal binnen kan schieten.


Na enkele korte passes wordt de bal ingespeeld op Elanga die de bal laat vallen op Fernandes. Bron: Ziggo Sport.


Vervolgens ontstaat er een twee-tegen-twee-situatie richting het doel van City. Bron: Ziggo Sport.

Bij de 2-1 gaat het hier echter ook fout voor United. Pogba wordt ingespeeld, waarna de rest van het elftal in voorwaartse beweging is. Pogba laat de bal vallen en de diepe bal die daarop volgt wordt gemakkelijk onderschept. Dit leidt tot grote ruimtes, waar City opnieuw van weet te profiteren.


Pogba wordt ingespeeld, waardoor de United in voorwaartse richting is. Bron: Ziggo Sport.


De diepe bal wordt echter onderschept, waarna er grote ruimtes op het middenveld liggen. Daar maakt De Bruyne gretig gebruik van. Bron: Ziggo Sport.

City trekt wedstrijd naar zich toe
In de tweede helft troeft Pep Guardiola zijn collega Rangnick definitief af. United dekt van achteruit langer door op de uitzakkende Foden, om zo het overtal op het middenveld weg te halen. City vindt hier echter weer snel een antwoord op. In plaats van Foden naar het centrum te laten bewegen, is het nu Grealish die van buiten naar binnen beweegt om City een voordeel te geven.


Bernardo Silva trekt McTominay mee, terwijl Fred in het centrum blijft. Grealish beweegt naar binnen en komt vrij. Bron: Ziggo Sport.

City weet het gevaar van United tegelijkertijd te neutraliseren. Door agressiever om te schakelen weet de ploeg van Guardiola vaker de counter te stoppen, voordat United deze kan opzetten. Wanneer United wel onder de eerste druk uitkomt, wordt er een slimme overtreding gemaakt. City toont zich hierin zo effectief dat United in de tweede helft amper tot kansen komt.


City verliest de bal en zet meteen druk op de bal, zodat United niet tot een zuivere steekpass komt. Bron: Ziggo Sport.

In de laatste twintig minuten is United genoodzaakt om risico's te nemen. De ploeg probeert weer hoger druk te gaan zetten, maar dit speelt City volledig in de kaart. The Citizens lokken met korte passes de middenvelders van United naar voren, om daarna gebruik te maken van de ruimte die achter hen ontstaat. Via een corner en een goed uitgespeelde omschakeling loopt City uiteindelijk uit naar 4-1. Twee keer is Riyad Mahrez de doelpuntenmaker.


City lokt de middenvelders van United naar voren, waardoor er ruimte ontstaat in hun rug. Bron: Ziggo Sport.