Doemscenario dreigt voor Vitesse: 'Alleen dan is de club verkoopbaar'

Doemscenario dreigt voor Vitesse: 'Alleen dan is de club verkoopbaar'

12-03-2022 11:34
97

Nu de Russische clubeigenaar Valeriy Oyf Vitesse van de hand wil doen, staan de Arnhemmers voor een loodzware opgave. Een faillissement is nog niet aan de orde, maar een harde sarnering is niet te vermijden.

'Een leegloop in de selectie. Geen eigen stadion. Door een soort van wurgcontract weinig inkomsten uit de horeca. En, op papier, een torenhoge schuld', is het beeld dat De Gelderlander schetst. Vanaf 2010 is er door de Russische clubeigenaar 155 miljoen euro in Vitesse gepompt, maar daartegenover heeft de club sinds de overname de torenhoge verwachtingen niet waargemaakt. Een doemscenario dreigt, nu de Russen willen vertrekken.

'De inkomsten lopen al jaren totaal niet in de pas met de uitgaven. Dat is een gat van 10 tot 15 miljoen euro per seizoen. Vitesse krijgt echt niet meer een eigenaar die zo ongegeneerd geld over de balk gooit. Dat is Russische roulette', schrijft de regionale krant. De financiën van de club worden beheerd door Performance Management Holding BV, maar deze brievenbusfrima heeft een negatief eigen vermogen van 132 miljoen euro. 'Alleen als die schuld van tafel is, als de Rus dus zijn verlies neemt, is de club verkoopbaar. Oyf weet dat.'

Onlangs stelde Vitesse Benjamin Schmedes aan als nieuwe technisch directeur. Hij staat voor de opgave om de Arnhemmers te behoeden voor een torenhoge schuldenlast. "Ik heb vertrouwen in hem. Ik denk ook dat zich bij Vitesse weer nieuwe mogelijkheden aandienen", zei trainer Thomas Letsch onlangs.