'Een man kwam binnen en zei: je moet je carrière stoppen. Was compleet in shock'

'Een man kwam binnen en zei: je moet je carrière stoppen. Was compleet in shock'

13-10-2022 16:39
12

Pieter Bos heeft meer verteld over zijn abrupt beëindigde carrière. De goalie maakte aan het eind van vorig seizoen indruk bij SC Cambuur, maar plots werd er een hartafwijking bij hem geconstateerd. Toen stortte de wereld van Bos even in.

Bos klopte enkele maanden geleden stevig op de deur bij Cambuur. Toen Sonny Stevens geblesseerd was liet Bos zich zien. Hij leek een goede kans te maken om dit seizoen eerste keeper te worden in Leeuwarden. Na een preventieve controle in het ziekenhuis liep alles echter anders. Eerst kreeg Bos te horen dat zijn hart verder onderzocht moest worden, daarna kreeg hij het slechte nieuws.

"Die ochtend heb ik nog getraind, samen met keeperstrainer Peter van der Vlag", vertelt de 25-jarige oud-keeper tegen Voetbal International. "Na een halfuurtje zei hij: Ga lekker naar binnen, bereid je voor op je gesprek. Alleen had ik zoiets van: ik wil nog wel even gas geven. Dat hebben we toen dus gedaan. Achteraf zijn dat mijn laatste minuten als keeper geweest."

Vervolgens geeft Bos een inkijkje in het bepalende gesprek met de arts. "We zitten daar en dan komt er een man binnen die zegt: je moet je carrière stoppen. Ik was compleet in shock, emotieloos. Is dit echt, droom ik? Wat zeg jij nou? Na de mededeling kwam de uitleg, alleen ik kreeg het totaal niet meer mee. Je gelooft gewoon niet wat je hoort. Na een kwartiertje stond ik weer buiten. Einde loopbaan, terwijl ik er vooraf van overtuigd was dat een operatie het slechtste was dat me kon overkomen. Het was compleet onwerkelijk. Ik ben maar wat mensen gaan bellen, iedereen was in tranen."

Bos blijkt een hartklepafwijking te hebben. Zijn aorta is daardoor al dusdanig ver uitgezet, dat hij geen enkele sport meer mag bedrijven. "Dan denk ik: wat nou als ze de afwijking niet gevonden hadden? Wat was er gebeurd als ik gewoon verder had gespeeld? Het is niet gebeurd, dus je moet er niet aan denken, maar dat is natuurlijk wel de andere kant van het verhaal. Dat maakt het tot iets wat tot dubbele gevoelens geeft. Je bent iets kwijtgeraakt wat je heel graag deed, maar je gezondheid is natuurlijk het allerbelangrijkste. Dat staat boven alles."