Immense stunt Marokko, dat geschiedenis schrijft: Spanje naar huis na penalty's

06-12-2022 18:46
336

Marokko heeft historie geschreven met een enorme stunt op het WK. In Qatar wisten De Leeuwen van de Atlas Spanje 120 minuten lang op 0-0 te houden, waarna Marokko won op penalty's. Het Marokkaanse elftal staat daardoor voor het eerst in de geschiedenis in de kwartfinale van een WK.

Er stond uiteraard veel op het spel bij Marokko-Spanje. Bij het eerstgenoemde land begonnen Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui en Sofyan Amrabat in de basis. Vanaf het beginsignaal was Spanje dominant in balbezit. Toch gaf Marokko defensief weinig weg, terwijl het toe probeerde te slaan in de omschakeling.

Doelman Yassine Bounou speelde in de eerste helft een aantal keer met vuur in de Marokkaanse opbouw, maar toch stond het nog 0-0 bij rust. In de tweede helft had Spanje nog meer de bal dan in het eerste bedrijf, maar het kon bijna geen gaatjes vinden in de defensie van Marokko. De Leeuwen van de Atlas wisten het balbezit van Spanje echter bijna niet meer te onderbreken, waardoor de twee landen elkaar in een soort houtgreep hielden.

Ondanks dat de Marokkaanse spelers er doorheen zaten in de slotfase, bleef de brilstand op het scorebord staan. Een verlenging was dus noodzakelijk. In het eerste deel van die verlenging kreeg Marokko een grote mogelijkheid om te scoren. Walid Cheddira kreeg plots de kans om van dichtbij uit te halen, maar hij stuitte op Unai Simón.

Daarna moest Marokko vooral verdedigen tegen Spanje. Vooral in de tweede helft van de verlenging wilde de wereldkampioen van 2010 graag voorkomen dat er strafschoppen genomen moesten worden. Dat lukte niet, ondanks een aantal enorme kansen voor de Spanjaarden. De beslissing moest dus vanaf elf meter vallen in het Education City Stadium.

De strafschoppenserie verliep dramatisch voor Spanje: Pablo Sarabia, Carlos Soler en Sergio Busquets misten allemaal hun penalty, terwijl Hakim Ziyech tussendoor wel raak schoot. Ondanks dat Marokko nog een keer miste, werd de enorme en bizarre stunt van een feit. Marokko gaat nu naar de kwartfinale, waar Portugal of Zwitserland de tegenstander wordt.