Dit is Napoli-revelatie Kvaratskhelia: 'Kvaradona', gewicht waard in goud

Dit is Napoli-revelatie Kvaratskhelia: 'Kvaradona', gewicht waard in goud

24-02-2023 10:00 Laatste update: 10:08
13
Author profile picture

Yvo van Dorst

Als een duveltje uit een doosje schoot hij bij SSC Napoli omhoog dit seizoen: de Georgiër Khvicha Kvaratskhelia. De 22-jarige buitenspeler kwam in de zomer van 2022 voor tien miljoen euro naar Napels en is intussen uitgroeid tot smaakmaker op de Europese velden. Wie is Kvaratskhelia eigenlijk? VoetbalPrimeur zocht het voor je uit.

Op 12 februari 2001 zag Kvaratskhelia het levenslicht in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Voetbal werd met de paplepel ingegoten, aangezien zijn vader een speler en coach was bij profclubs in Azerbeidzjan en het hoogste niveau van Georgië. Als kinderen waren Kvaratskhelia en zijn twee broers groot fan van Real Madrid. Later kreeg hij ook nog een derde broer, die nu op twaalfjarige leeftijd ook een fanatiek voetballer is op een voor nu nog lager niveau. Khvicha werd als meest getalenteerde van de drie broers op elfjarige leeftijd gescout door Dinamo Tbilisi, de voetbalclub waar zijn professionele loopbaan begon.

In 2017 maakte de dribbelaar zijn officiële debuut voor het eerste elftal van Dinamo Tbilisi. Na slechts vier wedstrijden vertrok Kvaratskhelia naar Rustavi, een voetbalclub in het zuidoosten van Georgië. Daar kwam hij tot achttien wedstrijden, voor hij aan zijn eerste buitenlandse avontuur bij Lokomotiv Moskou begon. Die periode was minder succesvol, al was zijn uitleenbeurt aan Rubin Kazan dat wel. Voor de Russische club liet hij zich voor het eerst echt gelden en speelde hij 73 duels, waardoor Lokomotiv hem dolgraag terug wilde.

Door de problemen met schorsingen van buitenlandse spelers in Rusland vanwege de oorlog met Oekraïne, vertrok hij uiteindelijk terug naar zijn geboorteland en ging hij aan de slag bij Dinamo Batumi. Een mokerslag voor de Russen, omdat hij daar net een geweldige periode kende. De trainer van Lokomotiv Moskou vertelde later dat hij huilend aanhoorde dat de aanvaller moest vertrekken. De club ontving uiteindelijk acht miljoen euro van Dinamo Batumi voor Kvaratskhelia, maar slechts vier maanden later maakte de clubleiding al twee miljoen euro winst, omdat de Georgiër werd opgepikt door Napoli.

Kvaratskhelia wilde bij Napoli dolgraag het shirt met nummer zeven op de rug, vanwege zijn grote idool Cristiano Ronaldo. Dat nummer was bij zijn komst al vergeven aan Eljif Elmas. Vandaar dat de Georgiër nu met 77 op de rug speelt bij Napoli. Bij de club wordt hij vergeleken met Maradona vanwege zijn speelstijl, maar daar wil Kvaratskhelia zelf niets van weten. "Niemand kan vergeleken worden met Maradona. Zo'n unieke speler krijgen we nooit meer", vertelde hij onlangs.

Inmiddels maakt Kvaratskhelia internationaal naam sinds zijn komst bij de Napolitanen. Met twaalf goals en vijftien assists in 25 wedstrijden loopt hij rond met een indrukwekkend moyenne. De fans hebben hem in de armen gesloten en hij zou al op de radar staan bij onder andere Manchester City. Maar eerst gaat de Georgiër voor een historisch seizoen met vele prijzen voor Napoli. Aan zijn speelstijl zal hij in ieder geval niet veel veranderen. "Ik heb de bal graag aan mijn voet. Dat is niet altijd even goed, maar het is wel hoe ik mijn spel graag speel."