AZ gewaarschuwd, maar ook kansen: 'Lazio van elektrisch tot vreselijk'

AZ gewaarschuwd, maar ook kansen: 'Lazio van elektrisch tot vreselijk'

07-03-2023 07:00 Laatste update: 08:48
9

AZ kan zijn borst natmaken: Conference League-opponent SS Lazio legde het ongenaakbaar geachte Napoli over de knie in de Serie A. Toch liggen er wel kansen voor de Alkmaarders in Rome, want de ploeg van coach Maurizio Sarri toont dit seizoen twee gezichten.

Lazio werd begin november door Feyenoord veroordeeld tot de Conference League, een toernooi dat door directeur Igli Tare eerder nog een 'losers competitie' werd genoemd. Inmiddels hangt de vlag er zeker wel anders bij. Dat stadgenoot AS Roma de eerste editie won, zal een extra motivatie zijn.

Wedden

Meer odds

"Het is moeilijk om Lazio te voorspellen, en al helemaal dit seizoen", vertelt Apollo Heyes, werkzaam voor Football Italia en fansite The Laziali, in gesprek met VoetbalPrimeur. "De ploeg kende enkele sensationele optredens, zoals de 4-0 zege op AC Milan en de 1-0 winst op Napoli van zaterdag, maar ze kunnen ook vreselijk spelen, zoals tijdens de 2-1 nederlaag tegen Lecce of het 0-0 gelijkspel tegen Sampdoria."

"Hoewel de strijd om een plek in de top-vier in de Serie A het belangrijkste doel is dit seizoen, zal Lazio behoorlijk gefocust zijn op de Conference League. Het belooft een mooi duel te worden", vervolgt Heyes, die weet dat de fans in Rome redelijk blij zijn met de loting. "AZ wordt wat onderschat door Lazio-supporters, omdat ze niet zo bekend zijn. Maar dat ze wel degelijk een sterke ploeg hebben is gunstig voor de Biancocelesti, die over het algemeen beter presteren tegen meer 'positief' ingestelde tegenstanders. De loting zorgt dus voor enthousiasme, maar wordt gezien als een uitdaging."

'Sarri-ball'
Het elftal van Sarri is namelijk nog niet zover dat het constant een hoog niveau weet te halen. "Bij Lazio is het heel erg alles of niets, door – zoals eerder genoemd – hun inconsistente prestaties. Maar als ze 'aan' staan, dan zijn ze echt elektrisch en vertonen ze veel tekenen van een typische Sarri-ploeg, met snelle en vloeiende aanvallen en creatieve oplossingen om defensies open te breken."

Lazio-uitblinkers
Lazio kent dan ook meerdere publiekslievelingen. De dynamische krachtpatser op het middenveld Sergej Milinkovic-Savic, spelmaker Luis Alberto en goaltjesdief Ciro Immobile zijn de sterren, hoewel die laatste vermoedelijk ontbreekt door een blessure. Heyes ziet ook andere spelers opstaan. "Dit seizoen steken een paar spelers er bovenuit, en voor de verandering zijn het eens niet de usual suspects. Keeper Ivan Provedel, die slechts twee miljoen euro kostte in de zomer, heeft zich snel bewezen als één van de meest betrouwbare keepers in de competitie. Hij valt op met zijn atletische en cruciale reddingen."

"Vleugelspeler Mattia Zaccagni heeft ook een geweldig seizoen. Hij scoorde al acht keer en gaf vier assists in 22 Serie A-duels", vervolgt de Football Italia- en The Laziali-verslaggever. "Zaccagni is een lastige en snelle aanvaller, een sleutelspeler in het aanvalsspel en een belangrijke creatieve spil." Met oud-Barça-speler Pedro en Felipe Anderson heeft Lazio overigens meer smaken aan de zijkanten.

Feyenoord maakte in september hardhandig kennis met Lazio door in Stadio Olimpico vrij kansloos met 4-2 te verliezen. Twee maanden later werden de Italianen in De Kuip echter met 1-0 verslagen. Het valt samen met de wisselvalligheid van het team van Sarri, maar van een negatieve uitbalans is geen sprake. "Het is interessant dat de cijfers van Lazio in thuis- en uitduels ongelooflijk in balans zijn in de Serie A met zowel zeven zeges en drie gelijke spelen in Rome als daarbuiten."

Kansen voor AZ
"Op het Europese toneel is dit iets anders, maar de Biancocelesti hebben over het algemeen geen team dat het lastiger heeft in uitduels", aldus Heyes, die desondanks kansen ziet voor AZ in het tweeluik. "Eén van Lazio's grootste problemen is het behouden van de focus voor negentig minuten. AZ kan profiteren van een foute pass of als de balans weg is tijdens het aanvallen. Dan zou AZ in de counter hard kunnen toeslaan."

Heyes is benieuwd naar de clash tussen Lazio en AZ. Het eerste duel wordt dinsdag al in Rome gespeeld, omdat het Stadio Olimpico donderdag beschikbaar moet zijn voor AS Roma. De return in Alkmaar is volgende week. "Als er iets is dat ik kan zeggen over Lazio dit seizoen, dan is het dat je ze nooit moet uitvlakken, maar ook niet op ze moet wedden. Tot het laatste moment is het onmogelijk om te voorspellen welk gezicht de Biancocelesti laten zien. AZ zal vertrouwen moeten tonen in een evenwichtige en open wedstrijd, waarin beide teams kunnen toeslaan."

De laatste opstelling van Lazio: Provedel; Marusic, Patric, Romagnoli, Hysaj; Milinkovic-Savic, Vecino, Alberto; Anderson, Immobile, Zaccagni