'Xavi waardeert hem, de fans vertrouwen hem: De Jong moet Barça-leider worden'

'Xavi waardeert hem, de fans vertrouwen hem: De Jong moet Barça-leider worden'

15-05-2023 07:00 Laatste update: 07:00
11

Frenkie de Jong heeft zich voor het eerst sinds zijn toptransfer naar FC Barcelona tot kampioen van Spanje gekroond. De Nederlandse spelmaker heeft alle twijfels overwonnen in Camp Nou en geldt als belangrijke speler in de ploeg van Xavi, vertelt de Spaanse journalist Javier Giraldo aan VoetbalPrimeur.

De wereld zag er een klein jaar geleden nog heel anders uit voor De Jong. De club deed er alles aan om hem buiten te werken. Zo riep preses Joan Laporta publiekelijk dat de spelmaker salaris moest inleveren en werd er onderhandeld met Manchester United. "Voor het bestuur van Barça was het heel interessant om Frenkie te verkopen vorige zomer. Ze waren van mening dat het een goede deal kon opleveren, door zijn leeftijd en hoe hij er opstaat in het Europese voetbal", zegt Giraldo, die Barça op de voet volgt voor Diario SPORT, tegen deze website.

De hetze van het bestuur zorgde er onder meer voor dat De Jong even de gebeten hond was onder de fans, maar hij liet zich niet wegpesten. "Ik denk dat het bestuur overdreef, ze waren geobsedeerd door het terugdringen van de salarissen en wilden de schulden verminderen. Ze dachten niet aan het voetballende, maar aan het economische aspect", aldus Giraldo.

Frenkie toont persoonlijkheid
Gezien de hele situatie was het niet vreemd dat de ex-Ajacied aan het begin van het seizoen op de bank dreigde te belanden. Sergio Busquets, Pedri en Gavi vormden het beoogde trio op het middenveld. De Jong was echter vastberaden en keerde het tij. Xavi raakte steeds meer overtuigd van zijn meerwaarde. "Nadat hij hersteld was van een blessure, is hij erin geslaagd om te bewijzen dat hij een belangrijke speler is voor het team. Ik denk persoonlijk dat Frenkie ook een stap heeft gezet qua persoonlijkheid. Hij is steeds meer een 'karakter' op het veld. We moeten niet vergeten dat hij een strategische aankoop was. Met een beetje geluk speelt De Jong tien jaar voor Barcelona." 

Volgens de SPORT-verslaggever is De Jong vooral de laatste maanden uitgegroeid tot een belangrijke spil. In de vorige wedstrijd tegen Osasuna gaf hij een assist bij de winnende treffer van Jordi Alba. Spaanse media noemden hem na afloop 'superieur', 'de artiest', 'de meester van de passes' én de meest complete middenvelder van Barça. Ook in de kampioenswedstrijd tegen Espanyol drukte hij zijn stempel met een assist. "Hij is zeker een belangrijke speler dit seizoen. Niet de allerbelangrijkste, Ter Stegen en Lewandowski waren cruciaal, maar hij heeft er mede voor gezorgd dat Barça een stabiel team heeft. Samen met Gavi, Pedri en Busquets is hij belangrijk op het middenveld. En je weet dat het middenveld altijd belangrijk is voor Barça. Het was een goed seizoen voor Frenkie, hoewel ik zelf had gehoopt dat hij iets vaker zou scoren. Hij staat slechts op twee goals in La Liga."

Aanvoerderschap
Een tactische omzetting droeg er aan bij dat De Jong steeds vaker toont wat hij in zijn mars heeft. Hij kreeg van Xavi de vrijheid om zich naast Sergio Busquets te laten uitzakken en van daaruit het spel vorm te geven. "Frenkie heeft veel deugden voor Barcelona. Hij begrijpt het spelletje, is veelzijdig en weet hoe hij moet bewegen op het veld. Hij kan ook de zestien bereiken. Hoewel hij geen box-to-box-speler is, heeft hij dat wel in zich op specifieke momenten. Xavi waardeert dat element. Frenkie speelt zelden slecht, wat ook belangrijk is voor Xavi."

Voor Barcelona is het inmiddels duidelijk dat de Oranje-international absoluut behouden moet blijven, hoewel de financiële situatie nog steeds zorgwekkend is. De Jong stijgt steeds meer in de hiërarchie, zeker nu Busquets en mogelijk ook Jordi Alba vertrekken. "Ik denk echt dat Frenkie één van de leiders van Barça moet worden", stelt Giraldo. "Ik weet niet of hij één van de aanvoerders wordt, maar hij maakt wel kans. Hij heeft internationale ervaring en is deze week 26 jaar geworden. Alle ingrediënten zijn aanwezig om uit te groeien tot een leider."

Het vertrek van Busquets wordt om nog een andere reden interessant. De Jong kwam in 2019 als toekomstig opvolger van de Spaanse controleur binnen, maar het lijkt niet de plek waar hij het best tot zijn recht komt. Een middenveld bestaande uit De Jong, Pedri en Gavi spreekt echter wel tot de verbeelding. "Iedereen is benieuwd wie Busquets gaat vervangen. Dat is niet makkelijk. Als Barça een kloon probeert te vinden, zou dat een fout zijn. Ik heb wat twijfels of Frenkie hem moet vervangen, maar ik hoop dat Xavi hem tien tot twaalf wedstrijden de kans geeft op die positie. Misschien pakt het wel goed uit."

De Jong populair
Aan de steun van de Barcelona-supporters zal het in ieder geval niet liggen. Die lopen weer met hem weg. "De fans vertrouwen op hem", beaamt Giraldo. "Hij was enorm populair toen hij werd aangetrokken. Hij was daarna een slachtoffer van de hele situatie bij Barcelona, zoals ook de 2-8 nederlaag tegen Bayern, het stormachtige einde van Bartomeu en de corona-pandemie. Maar over het algemeen is zijn populariteit niet afgenomen. De mensen waarderen hem, omdat hij toegewijd is. Hij straalt echt uit dat hij voor Barça wil spelen, dat voelen de mensen."