Jong Oranje zakt na sterke eerste helft weg en dankt Verbruggen voor een punt

Jong Oranje zakt na sterke eerste helft weg en dankt Verbruggen voor een punt

21-06-2023 19:51
72

Jong Oranje is er niet in geslaagd de openingswedstrijd van het EK O21 te winnen. Na een duel met twee gezichten blijft 0-0 op het scorebord staan tegen de leeftijdsgenoten van België.

Bondscoach Erwin van de Looi koos voor Brian Brobbey en Crysencio Summerville in de voorhoede, met Kenneth Taylor en Jurgen Ekkelenkamp daar kort achter. De openingsfase speelde zich op de helft van België af. Na iets meer dan vijf minuten was de eerste grote kans voor Jong Oranje een feit, toen Taylor de paal raakte. 

Niet veel later was Summerville tot twee keer toe gevaarlijk. Jong Oranje was de betere ploeg en had binnen het halfuur al drie keer kunnen en misschien wel moeten scoren. Daarna werd het slordiger bij de ploeg van Van de Looi en werd Jong België gevaarlijker. Bij Quinten Timber en Ryan Gravenberch ontbrak de scherpte, waardoor het tweetal tegen een onnodige gele kaart aanliep.

Vlak voor rust liet België voor het eerst écht van zich horen. Bart Verbruggen kroonde zich in een één op één duel met voormalig Vitesse-aanvaller Loïs Openda tot winnaar. Het bleek na afloop niet de enige cruciale redding van Verbruggen, die zich zeer positief wist te onderscheiden. Na een 0-0 ruststand was de eerste kans van de tweede helft voor Charles De Ketelaere, die de bal na een dribbel rakelings langs het Oranje-doel schoof.

België kreeg vervolgens kans op kans. Het initiatief lag volledig bij België en Van de Looi besloot in te grijpen. Sven Mijnans en Wouter Burger vielen in, maar zij konden de westrijd niet omdraaien. Later kwamen ook Ian Maatsen en Joshua Zirkzee binnen de lijnen. Daarvoor hield Verbruggen Jong Oranje niet voor eerst op de been met een geweldige redding.

In de slotfase liet Jong Oranje toch nog van zich horen. Na een goede combinatie over links kreeg Quilindschy Hartman de ultieme mogelijkheid om de beloftenploeg van het Nederlands elftal naar de overwinning te schieten, maar een Belgisch been zat de 0-1 in de weg. Mijnans was met een volley ook nog dichtbij, maar hij vond de Belgische goalie op zijn weg.

Het bleek in Georgië bij 0-0. Groepsgenoot Jong Portugal verloor verrassend genoeg van Jong Georgië (2-0), waardoor de ploeg van Van de Looi alle zeilen moet bijzetten om bij de eerste twee in Groep A te eindigen.