Jong België net als Jong Oranje uitgeschakeld na erg late klap tegen Portugezen

27-06-2023 20:05
21

Jong België is net als Jong Oranje gestrand in Groep A van het EK onder 21. De Belgische talenten verloren in extremis van de leeftijdsgenoten van Portugal, dat zich mag gaan melden in de kwartfinale: 2-1.

Jong Portugal en Jong België wisten wat moesten doen in hun laatste groepsduel op het EK: een overwinning was voor beide landen genoeg om door te gaan naar de kwartfinale. Een gelijkspel zou alleen in sommige gevallen volstaan voor de Belgen. Zowel Portugal als België kreeg een aantal mogelijkheden, maar na een klein uur spelen was het pas voor de eerste keer raak: Benfica-talent João Neves wist Maarten Vandevoordt te verschalken.

Het antwoord van de Belgen liet niet lang op zich wachten: PSV'er Yorbe Vertessen knikte een paar minuten later raak, waarmee hij zijn land weer op gelijke hoogte bracht. Daardoor stevende de wedstrijd af op een gelijkspel, wat goed nieuws was geweest voor de Belgen: doordat Jong Oranje met 1-1 gelijk zou gaan spelen tegen Jong Georgië, zou de ploeg van Jacky Mathijssen op basis van gemaakte doelpunten doorgaan.

In de allerlaatste minuut ging het echter nog mis voor de Belgen: door een elleboog van Zeno Debast kreeg Jong Portugal een penalty, die werd benut: daarmee bepaalden de Zuid-Europeanen de einduitslag op 2-1. Jong Portugal gaat daardoor met Jong Georgië door naar de kwartfinale, terwijl Jong België en Jong Oranje uitgeschakeld zijn.