Timber weg bij Ajax: zes directe versterkingen, vier talenten, drie Nederlanders

Timber weg bij Ajax: zes directe versterkingen, vier talenten, drie Nederlanders

05-07-2023 10:30
95

Ajax staat op het punt om met Jurriën Timber zijn beste verdediger te verliezen. De Oranje-international trekt naar Premier League-topclub Arsenal. Wie moet hem opvolgen in Amsterdam? VoetbalPrimeur zet de kandidaten op een rij voor directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

Door het vertrek van Timber moet Ajax niet op zoek naar één, maar twee rechter centrale verdedigers. Mislintat stipte versterking op die positie al eerder als prioriteit aan, omdat het ontbrak aan een back-up. We maken daarom onderscheid tussen verdedigers die Timber meteen kunnen vervangen en grote talenten die op termijn het stokje kunnen overnemen. Ook brengen we de Nederlandse opties in kaart.

Directe versterkingen

Josip Sutalo (23 jaar, Dinamo Zagreb)
Hoewel hij nog in eigen land voor Dinamo Zagreb speelt, behoeft Josip Sutalo nauwelijks nog introductie. Opvallend genoeg werd hij eerder nog in verband gebracht met Arsenal, dat nu dus met Timber aan de haal gaat. Sutalo stond vorige maand in de basis bij Kroatië in de duels met Oranje en Spanje tijdens de Final Four van de Nations League.

Sutalo, wéér een product van de geroemde opleiding in Zagreb, is bijzonder compleet. Verdedigend staat hij zijn mannetje, hij is atletisch en opbouwend is hij een meerwaarde. Zijn komst zou Ajax een flinke impuls geven na het vertrek van Timber, maar meer dan 20 miljoen kost hij snel.

Konstantinos Mavropanos (25 jaar, VfB Stuttgart)
De kans is groot dat deze dagen de naam van Konstantinos Mavropanos valt in de Johan Cruijff Arena. Mislintat haalde de negentienvoudig Grieks international op jonge leeftijd naar Arsenal en nam hem ook mee naar Stuttgart. De link is dus snel gelegd. Waar Mavropanos in Londen nog niet rijp was voor een doorbraak, groeide hij in Duitsland wel uit tot een steunpilaar.

De 1.94 meter lange Mavropanos is uitstekend in de duels en fysiek ijzersterk. Ook in de opbouw heeft hij een redelijke ontwikkeling doorgemaakt. Net als met Sutalo zou Ajax met de Griek al een zeer volwassen mandekker in huis halen. Ook hij zal echter een fors prijskaartje hebben.

Victor Nelsson (24 jaar, Galatasaray)
Victor Nelsson kan terugkijken op een uiterst succesvol jaar met Galatasaray. Cim Bom Bom kroonde zich voor het eerst in vier jaar tot Turks kampioen en de Deense international was een sterkhouder. Hij zette daarmee opnieuw een flinke stap in zijn ontwikkeling, nadat hij in 2021 overkwam van FC Kopenhagen. Eerder speelde hij ook voor FC Nordsjaelland.

Nelsson is een power house en zou verdedigend een aanwinst zijn voor Ajax. Tegelijkertijd is het vaak nog wat ongepolijst en wild. Het is aan Mislintat om te beoordelen of hij 25 miljoen wil betalen voor Nelsson. Dat is de hoogte van de afkoopsom die naar verluidt in zijn contract staat.

Cameron Carter-Vickers (25 jaar, Celtic)
Ook Cameron Carter-Vickers is duidelijk verder in zijn ontwikkeling dan de jongere talenten die later aan bod komen in dit lijstje. De Amerikaans international was een belangrijke kracht bij Celtic, dat onder manager Ange Postecoglou kampioen werd en de twee bekertoernooien won. Niet voor niets zou hij op het verlangslijstje staan van Postecoglou bij Tottenham Hotspur.

Carter-Vickers was statistisch één van de best voetballende verdedigers in de Schotse competitie het afgelopen seizoen. Een tweede Calvin Bassey lijkt Ajax daardoor niet in huis te halen. Toch maakt hij vooral indruk met zijn fysiek. Hij is dominant in de duels.

Anel Ahmedhodzic (24 jaar, Sheffield United)
In het verleden werd Anel Ahmedhodzic al gelinkt aan Ajax en vooral PSV. Hij verruilde Malmö FF in de zomer van 2022 echter voor Sheffield United, waarmee hij het afgelopen seizoen promoveerde naar de Premier League. Kalm, goed in de opbouw en sterk in de lucht: Ahmedhodzic heeft in ieder geval het profiel waar ze in Amsterdam van houden.

Ahmedhodzic is geboren in Zweden, maar speelt zijn interlands voor Bosnië. Na Benjamin Tahirovic zou hij daarmee de tweede Zweeds-Bosnische aankoop van de zomer kunnen worden. Wederom geldt dat kwaliteit wel een fors prijskaartje met zich meebrengt.

Zeno Debast (19 jaar, Anderlecht)
Zeno Debast is ook in Nederland geen onbekende naam meer. De 1.91 meter lange verdediger van Anderlecht staat te boek als één van de grootste talenten in België. Niet voor niets speelde hij al drie interlands voor de Rode Duivels, waar hij als natuurlijke opvolger van ex-Ajacied Toby Alderweireld wordt gezien.

Debast is net als Timber een voetballende verdediger. Hij beschikt over een uitstekende pass en straalt ondanks zijn leeftijd veel rust uit. Voor een plek op de bank bij Ajax lijkt hij het al niet meer te doen.

Grote talenten als back-up

Martin Vitik (20 jaar, Sparta Praag)
Sparta Praag leverde een jaar geleden David Hancko af aan aartsrivaal Feyenoord, mogelijk versterkt Ajax zich nu met Martin Vitik. De jonge Tsjech, die deze zomer in actie kwam op het EK O21, komt uit de jeugdopleiding van de nationale topclub en brak al in 2021 door in het eerste elftal.

Vitik is veelzijdig en kan op meerdere posities uit de voeten. Centraal achterin komt hij echter het best tot zijn recht. Zijn lengte doet misschien anders vermoeden, want met 1.93 is hij sterk in de lucht, maar Vitik is ook snel en goed aan de bal. In eerste instantie zal hij wellicht als back-up worden gehaald, maar sta niet gek te kijken als hij snel een basisplaats verovert.

Adamo Nagalo (20 jaar, FC Nordsjaelland)
Adamo Nagalo is het volgende grote talent dat via FC Nodrsjaelland doorbreekt in Europa. De mandekker uit Burkina Faso maakte dit seizoen veel indruk in de Deense competitie. Net als Vitik lijkt Nagalo in eerste instantie wel het meest geschikt als tweede keus, mede door zijn geringe ervaring en jonge leeftijd.

Nagalo, 1.85 lang, boezemt ontzag in met zijn fysieke kwaliteiten. Hij verdedigt bovendien zeer scherp in de duels. Technisch oogt hij redelijk, maar zijn er nog wat vraagtekens. Wel lijkt zijn lange bal dik in orde.

Kevin Mantilla (20 jaar, Independiente Santa Fe)
Ajax haalde met Davinson Sánchez al eens een rechter centrale verdediger uit Colombia die imponeerde in de Arena. Mogelijk treedt Kevin Mantilla in de voetsporen van zijn landgenoot. Hij staat in eigen land in ieder geval hoog aangeschreven, is niet voor niets aanvoerder van Colombia O20 en is een vaste waarde voor zijn club in de Copa Sudamericana.

Mantilla is 1.85 meter lang en de aanvoerdersband zit hem als gegoten. Hij gaat voorop in de duels en toont zich een natuurlijke leider. Hij doet daarmee een beetje denken aan ex-Ajacied Matthijs de Ligt. In tegenstelling tot veel andere kandidaten lijkt hij slechts enkele miljoenen te kosten.

Luka Vuskovic (16 jaar, Hadjuk Split)
Luka Vuskovic is misschien een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat hij pas zestien jaar is. De 1.93 meter lange Kroaat wordt echter wereldtop-potentie toegedicht. Niet voor niets zouden Paris Saint-Germain en Manchester City al op hem geboden hebben. Vuskovic lijkt vanwege het perspectief evenwel te twijfelen of hij al naar een Europese grootmacht moet vertrekken.

Met zijn verdedigende en technische kwaliteiten zou hij hoe dan ook uitstekend bij Ajax passen. De concurrentie is groot, maar wellicht kunnen de Amsterdammers hem overtuigen met een duidelijk plan.

Nederlandse opties

Mees Hilgers (22 jaar, FC Twente)
Mocht Ajax het aantal Nederlanders in de selectie op peil willen houden, dan geldt Mees Hilgers als kandidaat. De FC Twente-stopper speelde zich dit seizoen in de kijker bij de Eredivisie-topclubs.

Hilgers heeft qua profiel het nodige weg van Timber. Hij is een goede opbouwer, maar verdedigend laat hij af en toe een steekje vallen. Zeker tegen fysiek sterke spitsen heeft hij het weleens moeilijk. Hem laten starten naast een jong talent als Jorrel Hato lijkt wel erg riskant.

Xavier Mbuyamba (21 jaar, FC Volendam)
In tegenstelling tot Hilgers zijn er bij Mbuyamba weinig vraagtekens over zijn fysiek. De Limburger moet juist aan de bal nog stappen zetten. Na een kleine aanpassingsperiode groeide hij bij FC Volendam echter uit tot een gewaardeerde kracht. Mbuyamba is bovendien een wapen bij standaardsituaties.

De verwachtingen rond Mbuyamba waren hooggespannen. Dat FC Barcelona hem in 2019 losweekte bij MVV Maastricht en dat hij daarna ook nog uitkwam voor Chelsea, schepte verwachtingen. Gezien zijn leeftijd en het feit dat hij pas één jaar op het hoogste niveau speelde, lijkt hij zich nog flink te zullen ontwikkelen.

Jeremiah St. Juste (26 jaar, Sporting Portugal)
In #DoneDeal, de transferpodcast van VoetbalPrimeur, werd Jeremiah St. Juste al naar voren geschoven. Nu blijkt Ajax daadwerkelijk interesse te hebben in de 26-jarige verdediger van Sporting Portugal. De oud-speler van sc Heerenveen en Feyenoord groeide bij FSV Mainz uit tot een gewaardeerde verdediger en een jaar geleden trok hij naar Lissabon. Ook daar is hij, mits fit, een belangrijke kracht.

St. Juste schrikt niet snel aan de bal, is sterk in de persoonlijke duels, atletisch en vooral bijzonder snel. Bovendien kan hij ook prima als rechtsback uit de voeten. Zijn blessuregevoeligheid is een minpunt. De laatste jaren kwakkelde hij regelmatig met (kleinere) blessures. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door #DoneDeal de podcast (@donedealpodcast)

Luister nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal de podcast!