Ajax lijdt dikke nederlaag in onvriendelijke 'galamatch' tegen Anderlecht

22-07-2023 15:28 Laatste update: 15:49
343

Het oefenduel met Anderlecht is zaterdagmiddag geëindigd in een sof voor Ajax. De Amsterdammers verloren met ruime cijfers in België, onder meer door een doelpunt van Kasper Dolberg: 3-0.

Anderlecht domineerde in de eerste helft tegen een bijzonder pover Ajax en kwam na twaalf minuten op voorsprong. Dolberg ontdeed zich van de achttienjarige Olivier Aertssen en stiftte de bal fraai achter Géronimo Rulli. De Argentijnse doelman maakte voor het eerst minuten in de voorbereiding, evenals Kenneth Taylor en Brian Brobbey.

Calvin Bassey bleef de hele wedstrijd op de bank. Hij zag hoe Ajax alleen een keer gevaarlijk werd via Steven Bergwijn, maar veel had het niet om het lijf. Opvallend was dat Anderlecht constant gevaarlijk werd over de linkerkant van Ajax, waar Anass Salah-Eddine het moeilijk had. Ook Davy Klaassen speelde ondermaats. De routinier werd in de rust gewisseld door Maurice Steijn.

Na rust kwam Ajax beter voor de dag, maar het gebrek aan scorend vermogen brak de Amsterdammers op. Kenneth Taylor raakte de paal, Mohammed Kudus de lat en doelman Maxime Dupé keepte sterk.

In de tussentijd werd het steeds onvriendelijker in de zogeheten 'galamatch' van Anderlecht in Brussel. Het soms wat opgefokte Ajax kreeg liefst vijf keer geel. Met name Devyne Rensch mocht van geluk spreken dat hij na een sliding van achteren mocht blijven staan van de scheidsrechter.

De gelijkmaker van Ajax leek desondanks in de lucht te hangen, maar de doelpunten vielen aan de andere kant. Aertssen passeerde de ingevallen Jay Gorter door de bal helemaal verkeerd te raken. Diep in de blessuretijd werd het zelfs nog 3-0: Benito Raman zorgde voor het slotakkoord.