Van Basten haalt snoeihard uit naar Ajax: 'Dit is geen Ajax, maar FC Amsterdam'

Van Basten haalt snoeihard uit naar Ajax: 'Dit is geen Ajax, maar FC Amsterdam'

21-08-2023 21:35
426

Marco van Basten maakt zich ernstige zorgen over de gang van zaken binnen AjaxSan Marco, die speler en trainer was in Amsterdam, vraagt zich af bij wie de verantwoordelijkheid nu ligt.

"Het is een rare ploeg en een rare club", begint Van Basten bij Rondo op Ziggo Sport. "Wie hoor je nou binnen de club? De directie en RvC zijn verantwoordelijkheid. Wat we nu zien is geen Ajax, maar FC Amsterdam. Het is niveau FC Amsterdam", doelt hij op de voormalig profclub uit de hoofdstad die roemloos wegzakte. "Het is echt in twee jaar tijd heel snel slecht gegaan."

"Bij wie moet je zijn? Bij wie kan je aankloppen?", vraagt Van Basten, die naar een foto van technisch directeur Sven Mislintat wijst, zich af. "Hij geeft het geld uit aan allemaal spelers van wie ik maar hoop dat ze goed zijn. Ik heb echt mijn twijfels. Wie is Ajax, wie is verantwoordelijk?" De voormalig topspits constateert dat de doorstroming vanuit de jeugd naar de hoofdmacht niet meer zo gemakkelijk verloopt als voorheen. "Jorrel Hato is de enige. Hato stáát er. Goede jongens die staan er met achttien jaar. Dat is wat Ajax altijd zegt: wij hebben de jeugd, wij hebben de toekomst."

Van Basten gaat verder: "Ajax is niets van dit. Als iemand weggaat of iemand er niet meer is, moet er een nieuwe zijn. Alex Kroes (de nieuwe algemeen directeur, red.) is in aantocht, maar die komt in januari. Wie is Ajax?", vraagt hij zich nogmaals af. "Die keeper, die Ramaj, heeft twee keer gekeept. Tahirovic heeft twee (elf, red.) wedstrijden voor AS Roma gespeeld", foetert Van Basten.

"Wie is hier verantwoordelijk voor? Mislintat? Is hij Ajax?", vraagt San Marco zich hardop af. "Dat is toch gek? Die jongen komt net binnen. Ik geef hem niet de schuld, maar Ajax is meer dan Mislintat, toch? Bij Ajax moeten toch nog vijf, zes, zeven mensen zijn die dingen voor het zeggen hebben?"