Genomineerden Ballon d'Or 2023 bekend: geen Ronaldo, wel Messi en Onana

Genomineerden Ballon d'Or 2023 bekend: geen Ronaldo, wel Messi en Onana

06-09-2023 20:45 Laatste update: 21:06
156

De dertig genomineerden voor de Ballon d'Or 2023 zijn bekend. Tussen de genomineerden bevinden zich geen Nederlanders. Cristiano Ronaldo maakt voor het eerst sinds 2003 geen kans op de prestigieuze prijs, terwijl André Onana wel is genomineerd. 

De nominaties zijn woensdagavond door France Football bekendgemaakt. Duidelijk is dat de Gouden Bal in ieder geval niet naar een Nederlander gaat. Lionel Messi is voor de zestiende keer genomineerd. De Argentijnse superster, wiens eeuwige rivaal Ronaldo niet op de lijst staat, geldt als de grote favoriet. De prijsuitreiking is op 30 oktober in Parijs. 

Messi is bij vrijwel alle bookmakers ruim favoriet. Op plek twee staat Erling Haaland, die een briljant debuutseizoen bij Manchester City beleefde. De ploeg van Pep Guardiola, dat de treble wist te winnen, levert daarnaast nog zes genomineerden. 

Ook Onana is genomineerd. De doelman maakte deze zomer de overstap van Internazionale naar Manchester United. In Italië en vooral de Champions League gooide de voormalig Ajax-keeper hoge ogen. Op de lijst zijn (logischerwijs) ook de namen van Fransmannen Kylian Mbappé en Karim Benzema terug te vinden. Er stemmen uiteindelijk honderd journalisten uit verschillende landen. Op basis daarvan wordt de winnaar bepaald.