Amerikaanse en Saudische interesse in Eredivisie-clubs: 'Bovenaan de lijstjes'

Amerikaanse en Saudische interesse in Eredivisie-clubs: 'Bovenaan de lijstjes'

20-09-2023 18:47 Laatste update: 20:25
138

Isitan Gün, eigenaar van Fortuna Sittard, denkt dat er spoedig Eredivisie-clubs in buitenlandse handen vallen. Nederlandse clubs staan volgens hem 'bovenaan de lijstjes' van investeerders uit de Verenigde Staten en Saudi-Arabië.

Gün is sinds 2016 eigenaar van Fortuna. Zeven jaar later is het voor Nederlandse clubs nog altijd ongebruikelijk om een buitenlandse eigenaar te hebben. Gün stelt dat daar snel verandering in komt. "Ik word regelmatig gebeld en dat is logisch ook. In Frankrijk zijn alle clubs vergeven, in Italië en Spanje is weinig meer te koop. In Duitsland kunnen investeerders niet terecht en Engeland is buiten bereik", laat hij optekenen door Voetbal International.

Na de traditionele top vijf-competities komt de Eredivisie snel in beeld. "België is compleet in private handen. Nederland niet. Hier zijn nog genoeg clubs te koop. Vanuit Amerika is er volop interesse en ik verwacht dat de volgende stap van Saoedi-Arabië zal zijn om middelgrote clubs in Europa te kopen", aldus Gün, die weet dat Nederlandse clubs gewild zijn. "Of men het leuk vindt of niet, Nederland staat bovenaan de lijstjes als volgende bestemming."