'Afgekeurde Díaz-goal heeft effect: VAR past protocollen aan in de Premier League'

'Afgekeurde Díaz-goal heeft effect: VAR past protocollen aan in de Premier League'

07-10-2023 11:21 Laatste update: 11:39
30

De onterecht afgekeurde treffer van Luis Díaz in het duel tussen Liverpool FC en Tottenham Hotspur heeft tot de nodige veranderingen geleid bij de VAR in de Premier League. Vanaf dit weekend zijn de protocollen veranderd en moeten dergelijke arbitrale blunders in de toekomst worden voorkomen. 

Volgens persbureau PA gelden er vanaf dit weekend duidelijkere protocollen wanneer het gaat om de communicatie tussen de scheidsrechter en de VAR. Op 30 september werd een treffer van Díaz ten onrechte afgekeurd omdat er miscommunicatie ontstond tussen beide partijen. Liverpool wil het duel opnieuw spelen om competitievervalsing te voorkomen, maar voor nu moeten The Reds het enkel met verbeterde protocollen doen.

De verscherpte regels moeten zorgen voor 'een verbetering van de communicatie tussen de scheidsrechter en het VAR-team bij beslissingen op het veld'. Ook zal de VAR nu bevestigen welk besluit de scheidsrechter neemt voordat een check wordt afgerond. Liverpool vroeg na het duel de audiotapes op van de VAR om erachter te komen wat er precies misging.

De VAR dacht dat de goal door de scheidsrechter werd goedgekeurd en ging mee in dat besluit. "Controle voltooid, controle voltooid. Het is prima, perfect. Klaar", viel te horen. Het probleem was echter dat op het veld voor buitenspel was gevlagd. "Goed gewerkt, jongens", luidden de laatste woorden van scheidsrechter Simon Hooper op achteraf pijnlijke wijze.