Kabelaars beraden zich op vervolgstappen na mediadeal: 'Kartelvorming ontstaan'

Kabelaars beraden zich op vervolgstappen na mediadeal: 'Kartelvorming ontstaan'

10-10-2023 14:43
67

Het consortium van telecompartijen heeft gereageerd op het bericht van de Eredivisie CV en ESPN over de nieuwe mediadeal. De kabelaars, bestaande uit Delta Fiber, KPN, Odido en VodafoneZiggo, zijn teleurgesteld.

Er was veel te doen om de Eredivisie-rechten. Het consortium bood een hoger bedrag dan ESPN, toch zijn de Eredivisie-clubs unaniem akkoord gegaan met het Amerikaanse bedrijf. 'Het consortium van telecomaanbieders heeft met teleurstelling en ook verbazing kennisgenomen van de mededeling van de ECV dat de eredivisieclubs een onderhandelingsresultaat met ESPN hebben goedgekeurd', luidt het statement.

De telecompartijen kondigden al aan naar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) te stappen. Volgens hen was er geen sprake van een transparant biedingsproces. 'Of dit besluit houdbaar is zal namelijk nog moeten blijken. Het consortium heeft de ACM gevraagd deze onderhandse gunning te toetsen op het mededingingsrecht', klinkt het.

'De clubs hebben besloten hun (uitzend)rechten collectief te verkopen via de ECV, waardoor kartelvorming ontstaat. Volgens het consortium is die verkoop daarom aan speciale regels gebonden. Er zou om die reden sprake moeten zijn van een transparant biedingsproces. Dat heeft nu niet plaatsgevonden', menen de kabelaars.

'Daarnaast vindt het consortium het teleurstellend om te zien dat de clubs nu kiezen voor een bod, waarbij een groot deel van de inkomsten in de zakken van Amerikaanse aandeelhouders verdwijnt in plaats van dat ze naar de clubs zelf vloeien. Het consortium heeft de clubs laten weten dat zij gegarandeerd een bedrag van 180 miljoen euro netto per jaar tegemoet kunnen zien indien zij met het consortium in zee gaan.'

Transferklapper FEYENOORD & AJAX-aanwinsten in BEELD! Bekijk #DoneDeal nu: