Dit seizoen geen regenboogband meer in Eredivisie, tenzij clubs het zelf willen

Dit seizoen geen regenboogband meer in Eredivisie, tenzij clubs het zelf willen

11-10-2023 16:45 Laatste update: 16:45
244

Er wordt dit seizoen geen regenboogband gedragen door Eredivisie-spelers, tenzij clubs zelf bepalen of ze dat willen. Dat werd woensdagmiddag duidelijk op een online symposium van de KNVB, dat georganiseerd werd op de nationale Coming Out Day, waarop extra aandacht wordt besteed aan het openlijk uitkomen voor je seksuele geaardheid of genderidentiteit. 

"De verantwoordelijkheid om de armband te dragen ligt nu bij de clubs zelf", aldus Houssin Bezzai (programmamanager racisme en discriminatie bij de KNVB, red.), opgetekend door het Algemeen Dagblad. De One Love armband, die liefde voor iedereen representeert, zorgde afgelopen seizoen voor de nodige commotie toen voormalig Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü en Excelsior-captain Redouan El Yaakoubi weigerden om de band te dragen tijdens wedstrijden. Het daaropvolgende duel was Kökcü geen aanvoerder van Feyenoord. 

Tijdens het WK in Qatar werd het dragen van de armband verboden door de FIFA, terwijl Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk aanvankelijk nog voornemens was om de band te dragen tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal.

Het nieuws op het online symposium werd met teleurstelling ontvangen. "Ik zou de clubs willen oproepen om de band alsnog te dragen. Het lijkt nu net of er geluisterd is naar de criticasters die de band afgelopen seizoen al geen goed idee vonden terwijl wij de boodschap achter de bank superbelangrijk vinden", aldus Thomas Pruijsen van de John Blankenstein Foundation. Die organisatie zet zich in voor acceptatie van LHBT'ers in de sport. 

Homofobe spreekkoren
Daarnaast sprak de KNVB de hoop uit om homofobe spreekkoren uit de Nederlandse stadions te verbannen. De voetbalbond stelt wel dat het lastig is om dergelijke geluiden ook daadwerkelijk strafbaar te maken. "Daarin hebben we volledige medewerking van de clubs nodig. Bij antisemitische en racistische spreekkoren kan er direct worden ingegrepen en wordt de wedstrijd direct stilgelegd. Dat moet bij homofobe spreekkoren ook het geval zijn", vertelde Bezzai.