De Jong ontkent beschuldigingen rond ESPN-deal: 'Geen achterkamertjespolitiek'

De Jong ontkent beschuldigingen rond ESPN-deal: 'Geen achterkamertjespolitiek'

11-10-2023 19:33
32

Dinsdag bereikten de achttien Eredivisieclubs van Nederland en de Eredivise CV een nieuw akkoord, tot 2030. Er werd gesuggereerd dat het consortium van telecomaanbieders, met KPN en VodafoneZiggo een beter bod zou hebben gedaan dan ESPN, en volgens het consortium zelf zou het biedingproces oneerlijk zijn verlopen. Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV, weerspreekt die woorden.

"Als dat wel zo was geweest, zou het voetbal nu niet unaniem besloten hebben om met EMM verder te gaan", laat De Jong optekenen. "We hebben niet aan achterkamertjespolitiek gedaan. Het consortium heeft driemaal een bod uitgebracht", aldus de directeur. "Er zijn daarnaast drie bijeenkomsten geweest met het consortium en talloze contacten tussen het consortium en clubbestuurders, toezichthouders en aandeelhouders."

"Het consortium biedt het bedrag dat de telecomaanbieders nu ook betalen aan EMM voor de doorgifte van de uitzendingen en geeft aan niet meer te willen betalen", vervolgt De Jong, in het verleden actief als algemeen directeur bij Feyenoord. "Bovendien is het onzeker of het consortium überhaupt wel mag bestaan, omdat het een - zoals de Autoriteit Consument & Markt dat noemt - inkoopkartel is."

"We hebben een deal met de grootste mediapartij ter wereld: The Walt Disney Company. Verder is er continuïteit met een substantiële stijging van inkomsten, met de gewenste garanties. Het voetbal stijgt hiermee in waarde", stelt De Jong, die aangeeft dat de clubs tevreden zijn over ESPN. "Het voetbal is zeer toegankelijk en wordt kwalitatief hoogwaardig in beeld gebracht. Het is niet alleen een 'money contest', maar ook een 'beauty contest'."