België na terreurdaad in Brussel: 'Ruststand van 1-1 overnemen de beste optie'

België na terreurdaad in Brussel: 'Ruststand van 1-1 overnemen de beste optie'

17-10-2023 15:03 Laatste update: 17:02
46

België zal geen reglementaire nederlaag van Zweden eisen na de gestaakte EK-kwalificatiewedstrijd van maandag in Brussel. Die wedstrijd werd stilgelegd na de terroristische aanslag op twee Zweedse supporters in Brussel. De Rode Duivels willen de sportieve belangen laten varen na de gitzwarte avond.

De internationals van Zweden kregen in de rust van de wedstrijd het nieuws van de terroristische aanslag te horen en gaven aan niet verder te willen spelen. Daardoor zou in theorie een reglementaire nederlaag uitgedeeld kunnen worden aan de Scandinaviërs. Maar daar wil de Belgische bond niets van weten. Op het moment van staken stond het 1-1. Die stand overnemen als eindstand vindt KBVB de beste optie, meldt Het Laatste Nieuws. 

De Belgische interim-voorzitter Manu Leroy zal niet aandringen op een zogenaamde 'forfaitnederlaag' voor Zweden, zei hij. "We zullen niet aandringen op een forfait. We willen respect tonen voor wat er gebeurd is. Ik zal contact opnemen met de Zweedse en de Oostenrijkse federatie én met UEFA. Op een bepaald moment moeten moraal en ethiek de bovenhand nemen.”

België is al geplaatst voor het EK in 2024, maar het resultaat tegen Zweden is wel van belang voor de Rode Duivels. Een winstpartij brengt België namelijk dichterbij groepswinst en dus een gunstigere loting voor de groepsfase van het EK in Duitsland. 

Volgens artikel 29 van de UEFA-wetgeving moet een gestaakte officiële wedstrijd zo snel mogelijk worden hervat, schrijft de Belgische krant. Bij voorkeur de dag erna al, zonder publiek en in hetzelfde stadion. Dat gaat sowieso niet lukken, want de Zweedse nationale ploeg vloog na de wedstrijd meteen terug naar Stockholm en ook de Rode Duivels keerden één voor één huiswaarts. Ook het garanderen van de veiligheid, het organiseren van eventuele ticketverkoop en de TV-uitzending van een eventuele hervatting roepen veel vragen op.