De opdracht is duidelijk: twee keer winnen betekent Europese overwintering Ajax

De opdracht is duidelijk: twee keer winnen betekent Europese overwintering Ajax

30-11-2023 07:30 Laatste update: 07:49
26

Voor Ajax is de opdracht simpel: twee keer winnen betekent in ieder geval Europese overwintering. Dat is dan waarschijnlijk in de Conference League. Al is zelfs het bereiken van de volgende ronde van de Europa League nog mogelijk. Dan moet wel alles meezitten voor de Amsterdammers. VoetbalPrimeur zet de Europese scenario's van Ajax op een rijtje. 

De situatie in Groep B van de Europa League is op dit moment als volgt: Marseille voert de lijst met acht punten aan, gevolgd door Brighton met zeven punten. AEK Athene veroverde tot dusver vier punten en Ajax is de hekkensluiter met twee punten. Voor de Amsterdammers is overwintering in de Europa League ver weg, al bestaat er nog een minimale kans. 

Scenario 1: Ajax overwintert in de Europa League

Om een overwintering in de Europa League veilig te stellen, zal er sowieso twee keer gewonnen moeten worden. Eerst van Marseille, daarna van AEK. Dat brengt het puntenaantal van Ajax naar acht. Evenveel als dat van de Fransen, maar het onderlinge resultaat is dan, na de 3-3 in september, in het voordeel van de Amsterdammers. De grote 'maar' in dit verhaal: Marseille mag in de laatste wedstrijd tegen Brighton geen punt pakken. Als dit scenario werkelijkheid wordt, komt AEK maximaal op zeven punten, Brighton maximaal op dertien en gaan de Amsterdammers als tweede van de groep, op basis van onderling resultaat tegen Marseille, door naar de volgende ronde. 

Andersom kan het ook: tweemaal een verliespartij van Brighton plus twee overwinningen van Ajax zijn genoeg om de volgende ronde te bereiken. Ajax komt ook in dit scenario op acht punten, Brighton blijft dan steken op zeven. In dat geval komt AEK op maximaal zeven en Marseille op maximaal elf punten. Ook in dit geval stoot Ajax als nummer twee van de groep door naar de volgende ronde.

Scenario 2: Ajax naar de Conference League

De route naar de Conference League is iets eenvoudiger. Bovendien heeft Ajax die mogelijkheid compleet in eigen hand. Door de resterende twee wedstrijden te winnen zijn de Ajacieden zeker van de derde plek in de groep. Alles draait in dit geval om de strijd met AEK, op 14 december de laatste tegenstander van Ajax. Het gat tussen Ajax en AEK bedraagt op dit moment twee punten. 

Hoe dat scenario zich ontvouwt, hangt af van de uitslagen van donderdag. Wint Ajax van Marseille en gaat AEK onderuit tegen Brighton? Dan wipt Ajax donderdag al over AEK heen en heeft het in de laatste speelronde eigen huis genoeg aan een gelijkspel tegen de Grieken. 

Speelt Ajax gelijk tegen Marseille, dan moet het hopen dat AEK verliest of gelijkspeelt. Dan moet Ajax thuis winnen van de Grieken om in de Conference League te komen. Verliest Ajax van Marseille, dan hoeft er nog geen man overboord te zijn, mits AEK ook verliest van Brighton. In dat geval blijft het gat twee punten en moeten de Amsterdammers in de Johan Cruijff ArenA de laatste wedstrijd winnen om de derde plek in de groep veilig te stellen.

Scenario 3: Europees avontuur ten einde

Er bestaat tevens een mogelijkheid dat donderdag het doek al valt voor Ajax. Dat hangt, zoals hierboven beschreven, deels af van het resultaat van AEK - Brighton. Als Ajax donderdag niet wint van Marseille maar AEK wél van Brighton, dan is Ajax uitgeschakeld in Europa. De Grieken komen dan op zeven punten, terwijl Ajax blijft steken op twee. Dat gat is dan niet meer te overbruggen.


Resterende wedstrijden:
30/11: Marseille - Ajax
30/11: AEK Athene - Brighton

14/12: Ajax - AEK Athene
14/12: Brighton - Marseille