Gimenez gelinkt aan Feyenoord-exit: Newcastle, Serie A en Kökcü-hereniging

Gimenez gelinkt aan Feyenoord-exit: Newcastle, Serie A en Kökcü-hereniging

24-12-2023 06:50 Laatste update: 11:59
119

Feyenoord-fans houden deze winter hun hart vast: speelt Santiago Gimenez ook na januari nog in De Kuip? De 22-jarige spits ontgroeit langzaam maar zeker de Eredivisie, terwijl de Mexicaanse grootheid Hugo Sánchez pleitte voor de stap naar een topclub. Welke potentiële bestemmingen passen het best bij Gimenez? VoetbalPrimeur zoekt het uit in samenwerking met databureau FACTS Consultancy.

FACTS Consultancy is een Nederlands bedrijf dat aan de hand van data met unieke algoritmes talloze (internationale) zaakwaarnemers, clubs en spelers ondersteunt om betere beslissingen te maken rondom transfers. In de afgelopen jaren was FACTS Consultancy onder meer betrokken met advies bij de transfers van Joey Veerman (PSV), Jerdy Schouten (PSV), Lucas Digne (Aston Villa), Sven Botman (Newcastle United), Ramiz Zerrouki (Feyenoord) en Arthur Melo (Fiorentina).

We analyseren het huidige niveau (Player Level) van spelers aan de hand van ruim negentig statistieken en de speelstijl (Playing Style) van spelers. Het Player Level geeft aan wat de individuele bijdrage is van een speler aan de prestaties van zijn team. Deze gegevens worden gecombineerd en aan de hand daarvan wordt in kaart gebracht welke clubs op dit moment het best bij de speler passen. Daarbij wordt gekeken waar een speler binnen één jaar de meeste progressie kan boeken.

Ontwikkeling Gimenez
Feyenoord heeft de scouting goed op orde. Een paar maanden na zijn 21ste verjaardag maakte Gimenez de overstap van Cruz Azul naar Rotterdam-Zuid. Feyenoord tastte diep in de buidel – er werd zes miljoen euro betaald – voor een relatief onbekende spits die 21 keer had gescoord in 105 wedstrijden in Mexico. In de zomer van 2022 zat Gimenez op basis van data kwalitatief aan de onderkant van de selectie.

Hoe anders was dat negen maanden later, rond het landskampioenschap van de Rotterdammers, toen Gimenez al ruim boven het gemiddelde niveau van Feyenoord zat. Inmiddels toont data aan dat de Mexicaan na Dávid Hancko en Lutsharel Geertruida individueel het meest bijdraagt aan de prestaties van Feyenoord.


Bron: FACTS Consultancy

Prestaties in Europees perspectief
De razendsnelle ontwikkeling van Gimenez blijft in Europa niet onopgemerkt. Diverse clubs uit Engeland, Spanje en Italië zitten geregeld op de tribune voor de aanvalsleider. Is dat vreemd? Allesbehalve. Voor zijn leeftijd (22) is Gimenez veel verder dan de gemiddelde spits in de Premier League.

Data wijst uit dat spitsen in de grootste Engelse competitie gemiddeld genomen het hoogste Player Level hebben en dus individueel het meest bijdragen aan de prestaties van hun team. De Premier League wordt gevolgd door La Liga, de Bundesliga en de Serie A. Gimenez zit nu al op het niveau van een gemiddelde spits uit de Premier League die in de beste jaren van zijn loopbaan zit.


Bron: FACTS Consultancy

Meest logische vervolgstap
Na 64 wedstrijden en 43 goals voor Feyenoord bestaat de kans dat Gimenez in de winter vertrekt. Uit data van FACTS Consultancy komen vijftig geschikte clubs voor de Mexicaan naar voren. De top-tien die daar uitrolt is: Newcastle United, Benfica, Real Sociedad, Brighton, Juventus, FC Porto, AC Milan, Villarreal CF, AS Roma en Sevilla.

Enkel rekening houdend met de speelstijl van Gimenez en Feyenoord, komen Borussia Dortmund, Manchester United, RB Leipzig, SSC Napoli en Atalanta uit de koker. Data toont echter aan dat de tien eerder genoemde clubs, om uiteenlopende redenen, beter bij de spits passen. Dat komt door bijvoorbeeld de concurrentie of het gemiddelde niveau bij de club, wat betekent dat - in dit geval - Gimenez binnen één jaar minder groei kan doormaken.


Bron: FACTS Consultancy

Newcastle United is dus een van de clubs waar Gimenez in dit stadium van zijn carrière goed past. Het gemiddelde Player Level bij The Magpies is 3717, Gimenez zit daar met 3303 nog onder. Verwacht wordt dat de spits in één jaar tijd naar het niveau van Newcastle toe kan groeien, om zich vanaf daar op te werken naar de absolute top.

Mogelijkheden Gimenez
Een transfer naar Engeland zou in dit stadium geen gekke gedachte zijn. Gimenez moest vlak na zijn komst bij Feyenoord wennen aan de hoge intensiteit in Europa en zit inmiddels al een jaar op het niveau dat trainer Arne Slot verlangt. In de Premier League ligt de intensiteit nóg hoger. Bij Newcastle zal hij met ex-Willem II-spits Alexander Isak moeten strijden voor een plek in de spits, bij Brighton worden het Ierse toptalent Evan Ferguson en de Braziliaanse goalgetter João Pedro zijn voornaamste concurrenten.

Waar Gimenez mogelijk beter tot zijn recht komt, is de Serie A. De geslepen Mexicaan overlegt uitstekende statistieken tegen Italiaanse clubs - ook dit seizoen scoorde hij tweemaal tegen SS Lazio - en heeft bij Milan met Olivier Giroud een spits voor zich die op zijn retour is. De 37-jarige Fransman zal niet lang meer doorgaan, wat betekent dat Gimenez die vacature kan invullen.

Een hereniging met Orkun Kökcü is op basis van data ook logisch. Benfica staat te boek als opleidingsclub en met zijn leeftijd kan Gimenez nog door voor talent. Bij O Glorioso zijn talloze voorbeelden te vinden van spelers die voor een miljoenenbedrag zijn gehaald en voor een veel groter bedrag zijn doorverkocht. Denk aan Enzo Fernández (Chelsea) en Darwin Núñez (Liverpool).

Welke topclub er deze winter of volgende zomer ook met Gimenez aan de haal gaat, overal zal hij onthaald worden als scherpschutter. De Mexicaan is voor de goal een stuk nauwkeuriger dan de gemiddelde spits in de grote competities.


Bron: FACTS Consultancy

Conclusie
Gimenez is rijp voor een stap hogerop, valt te concluderen uit het model van FACTS Consultancy. Real Madrid, Atlético Madrid en Chelsea circuleren als mogelijke nieuwe clubs, maar de absolute top is nog te hoog gegrepen voor de Mexicaan. Als hij weg wil bij Feyenoord, moet hij het volgens data zoeken bij een club die net onder de Europese elite zit.

Hoe mooi zou het zijn als Gimenez onder de vleugels van Giroud kan wennen aan de Serie A, om vervolgens het stokje van de Fransman in de punt van de aanval over te nemen? Het beloven spannende weken te worden in januari.

Bekijk hieronder de video, waarin extra context gegeven wordt bij de potentiële bestemmingen van Gimenez!