Bizarre Afrika Cup-slotfases: drama voor Kudus, Egypte door naar volgende ronde

22 januari - 23:04 Laatste update: 23 januari - 00:32
21

Egypte heeft zich na een bizarre ontknoping geplaatst voor de tweede ronde van de Afrika Cup. Het land leek al uitgeschakeld te zijn, maar na een krankzinnig slotstuk slaagde De Farao's er toch in zich te verzekeren van een plekje in de knock-outfase. Het Ghana van Mohammed Kudus is zo goed als uitgeschakeld.

Mozambique - Ghana
Ghana verzamelde uit de eerste twee wedstrijden slechts één punt, en moest winnen van Mozambique om zicht te houden op de volgende ronde. Aan de hand van good old Jordan Ayew slaagden The Black Stars daar aanvankelijk in. De aanvaller mocht in de vijftiende minuut voor het eerst aanleggen vanaf elf meter, en faalde niet.

In de 70e minuut ging de bal opnieuw op de stip, en opnieuw schoot Ayew raak. In de absolute slotfase werd het weer spannend toen Mozambique via Geny Catamo iets terugdeed (eveneens uit een strafschop). Ghana leek de zege over de streep te trekken, maar in de 94e minuut ging het alsnog mis. Reinildo Mandava scoorde, en dompelde Kudus en co. daarmee in rouw. Ghana kan mathematisch gezien nog door, maar dat scenario is uiterst onwaarschijnlijk.

Kaapverdië - Egype
Kaapverdië was na twee zeges al zeker van een ticket voor de knock-outfase. Egypte daarentegen niet. Zonder de geblesseerde sterspeler Mohamed Salah in de basis, kreeg Egypte op slag van rust de 1-0 om de oren. Gilson Tavares scoorde.

In de tweede helft draaiden de 'bezoekers' het helemaal om. Trézeguet maakte de gelijkmaker, waarna Mostafa Mohamed in de 93e minuut de comeback compleet maakte. In de 99e minuut maakte Bryan Texeira er nog 2-2 van. De Egyptenaren waren op dat moment nog niet op de hoogte van de uitslag bij Mozambique - Ghana, en dachten voor even uitgeschakeld te zijn. Toen het laatste fluitsignaal klonk, daalde het besef in bij de Egyptische spelers, die zich nu, weliswaar zonder Salah, kunnen voorbereiden op de knock-outfase.

Bekijk hieronder de nieuwste aflevering Atlas Leeuwen met alles over de Afrika Cup!