Ajax op rapport: Brobbey pakt hoofdrol, één onvoldoende

Ajax op rapport: Brobbey pakt hoofdrol, één onvoldoende

3 februari - 22:01 Laatste update: 4 februari - 01:18
164
Author profile picture

Teun Buis

Ajax kon dit keer wel gelijke tred houden met PSV en speelde met 1-1 gelijk in de Johan Cruijff Arena. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de ploeg van coach John van 't Schip.

Diant Ramaj – 6,5: Ramaj was kansloos bij de gelijkmaker van De Jong, maar verder stond hij er als het moet. De Duitse verrichtte een paar stijlvolle reddingen.

Tristan Gooijer – 7: De jonge Ajax-verdediger speelde zijn eerste topper en stond tegen de gelouterde Lozano, maar hij verblikte of verbloosde niet. Een puike pot van Gooijer, die verdedigend zijn mannetje staat en aan de bal comfortabel is.

Josip Sutalo – 6,5: Sutalo oogt op momenten erg ongelukkig en onhandig. Ook maakte hij de verkeerde keuze in aanloop naar de 1-1. Het helpt niet in de beeldvorming rond de Kroaat, want verder speelde hij redelijk goed.

Jorrel Hato – 7: Hato was vooral aan de bal aardig op dreef. Ook als hij onder druk werd gezet bleef de jonge verdediger ijzig kalm. De kopduels met De Jong waren wel een uitdaging en hij kwam met de schrik vrij na een handsbal.

Devyne Rensch – 6: Rensch had in de openingsfase meteen de handen vol aan Bakayoko, die hem twee keer de baas was. Aan één zo’n duel hield hij een blessure over, waardoor de wedstrijd al na 26 minuten over was voor de gelegenheidslinksback.

Jordan Henderson – 7: Met een mooie diepe bal op Taylor kreeg hij de fans voor het eerst op de banken. Verder vertolkte de Engelse routinier een wat onzichtbare rol, maar de voortekenen van wat hij kan toevoegen zijn zeer gunstig.

Kenneth Taylor – 5,5: Taylor weet ook dat meerdere middenvelders snel terugkeren en zal meer moeten toevoegen om zijn plek veilig te stellen. Zijn optreden tegen PSV had kraak noch smaak. Een grote kans na tachtig minuten ging over.

Kristian Hlynsson – 5: de jonge IJslander was ijverig als altijd, maar tegen een tegenstander als PSV stapelde de foutenlast zich wel een beetje op. Een iets minder optreden van de hardwerkende Hlynsson.

Steven Berghuis – 7: Met een prachtige pass op Brobbey en een bekeken schot kwam de 1-0 op zijn naam. Berghuis had het bij vlagen op zijn heupen, maar liet ook kansen op meer onbenut

Brian Brobbey – 7,5: Hij ruziede soms een beetje met de bal, maar Brobbey verzette weer bergen werk en was bij bijna alle gevaarlijke momenten van Ajax betrokken. De spits, de laatste weken uitstekend op dreef, wist het niet te belonen met een goal.

Steven Bergwijn – 5,5: Weer een belangrijke wedstrijd waarin Bergwijn er te weinig in slaagt om het team bij de hand te nemen. De aanvoerder blijkt steeds meer een momentenvoetballer.

Invallers
Borna Sosa – 6,5: De Kroaat moest al snel invallen voor Rensch en wist wat hem te doen stond tegen Bakayoko. Sosa, die toch al vaak defensief kwetsbaar oogde, kweet zich best goed van zijn taak. Het gevaar van Bakayoko werd beperkt.
Benjamin Tahirovic - x: Viel na 74 minuten in voor Berghuis en speelde te kort voor een beoordeling.
Anton Gaaei - x: Viel na 80 minuten in voor Gooijer en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
John van ’t Schip – 7: Ajax kon zich zaterdag meten met PSV en dat is al een hele winst voor de Amsterdammers. Met Jordan Henderson lijkt Van 't Schip een belangrijk puzzelstukje te leggen. De thuisploeg gaf niet al te veel kansen weg en was zelf soms ook gevaarlijk.