Van der Vaart en Afellay kiezen ideale club voor De Jong: 'Op het lijf geschreven'

Van der Vaart en Afellay kiezen ideale club voor De Jong: 'Op het lijf geschreven'

19 februari - 07:14
101

Rafael van der Vaart en Ibrahim Afellay vinden het niet gek als Frenkie de Jong komende zomer vertrekt bij FC Barcelona. De voormalig internationals tippen elk een andere droomclub voor de 26-jarige middenvelder.

De Jong ging nog niet in op een voorstel van Barça om zijn huidige contract, dat tot medio 2026 loopt, met drie jaar te verlengen. Spaanse media sluiten een transfer van de ex-Ajacied niet uit. "Als hij de mogelijkheid krijgt om weg te gaan, dat kan hij natuurlijk als beste beoordelen. Maar ik vind hem wel echt een speler voor het elftal van Guardiola, Manchester City", vertelt Afellay bij Studio Voetbal.

"Dat is hem echt op het lijf geschreven. De manier van voetballen zoals hij het doet", gaat de oud-speler van PSV en Barça verder. "Of het nou als inschuivende centrale verdediger is, wat vaak gebeurt in elftallen van Guardiola, of op het middenveld. Daar zou ik hem wel echt graag zien."

Ook Van der Vaart vindt dat De Jong een vertrek moet overwegen. "Ik vind FC Barcelona op het moment zó slecht dat het misschien wel de tijd is om weg te gaan. Als jij mij vraagt of hij het geweldig heeft gedaan, daar kan ik bijna geen antwoord op geven. Hij heeft bijna alles gespeeld, maar het is gewoon een matig elftal en dan kan hij zich ook niet onderscheiden."

De 109-voudig international tipt Bayern München, waar het momenteel ook niet van een leien dakje gaat. "Ik vind het altijd lekker om naar een team te gaan waar het slecht gaat. Want dan ben jij de verlosser als je daar komt." Hij wijst op een belangrijk verschil met City. "Als je bij Manchester City een keer niet kampioen wordt of de Champions League niet wint, dan heb je toch zo'n gevoel... Dus Bayern München zou ik zeggen."

John van den Brom prijst de kwaliteiten van De Jong. "Ik denk dat hij overal kan spelen. Ik vind hem zo goed. Ondanks het moeizame seizoen van Barcelona haalt hij altijd een voldoende. Dus dat zegt heel veel over zijn kwaliteiten. Ik zou hem ook het liefst bij Manchester City zien."