Ajax op rapport: één grote uitblinker, dramatisch cijfer Sutalo na bizarre zege

Ajax op rapport: één grote uitblinker, dramatisch cijfer Sutalo na bizarre zege

22 februari - 21:25
183

Ongelooflijk, maar waar: Ajax heeft zich ten koste van FK Bodø/Glimt geplaatst voor de achtste finales van de Conference League. VoetbalPrimeur maakt rapport op van een even onverdiende als krankzinnige avond in Noorwegen.

Diant Ramaj - 8: met afstand de beste Ajacied in Noorwegen. Met vier cruciale reddingen hield hij Ajax op de been in de eerste helft, om over de bizarre tweede helft en verlenging nog maar te zwijgen. Dat had Sven Mislintat toch goed gezien...

Devyne Rensch - 6: het duizenddingendoekje van Ajax begon dit keer als rechtsback, om na de rode kaart voor Sutalo in het centrum te belanden. Rensch wist waar het om draaide tegen Bodø/Glimt: niet lullen, maar poetsen.

Josip Sutalo - 3: weer een zwáre onvoldoende voor Sutalo. Voor rust ging er veel mis in de passing, maar met zijn rode kaart bij de start van de tweede helft bereikte hij een nieuw dieptepunt. Het is pas februari, maar de Kroaat heeft een lange vakantie nodig.

Jorrel Hato - 7: als zeventienjarige een hele verdediging moeten dragen, dat is onbegonnen werk. Helemaal als diezelfde verdediging aan alle kanten rammelt. Maar Hato maakte er het beste van en groeide in de verlenging uit tot de reddingsboei.

Borna Sosa - 5,5: landgenoot Sutalo zakte opnieuw door het ijs, Sosa haalde maar nét de kant. Weer kon de Kroaat niet laten zien wat hij allemaal in huis zou hebben, al voorkwam hij in de tweede helft wel een zekere Bodø/Glimt-goal met een redding op de doellijn.

Benjamin Tahirovic - 5: ook ruim een halfjaar na zijn komst lijkt Tahirovic geen flauw idee te hebben wat er van hem wordt verwacht als controlerende middenvelder van Ajax. Met hangen en wurgen bleef hij overeind.

Branco van den Boomen - 6: de andere 6 van Ajax vormde geen droomtandem met Tahirovic, maar Van den Boomen liet in elk geval zien dat hij de momenten om druk te zetten beter herkent. Dat leidde tot de eerste Ajax-goal.

Kristian Hlynsson - 5,5: net als vorige week had Hlynsson moeite om het hoofd boven water te houden. In voor hem bekende omstandigheden wilde het niet echt vlotten bij de in Denemarken geboren IJslander.

Steven Berghuis - 6: na een Ajax-onwaardig eerste halfuur was daar opeens een bevlieging van Berghuis, die een teruggetrokken bal uit het niets tot doelpunt promoveerde. Daarna werd amper nog iets van hem vernomen.

Brian Brobbey - 6: één van de weinige Ajacieden die in vorm is haalde de rust niet. Brobbey gaf een (onbedoelde?) assist op Berghuis, maar stond verder op een eiland en moest kort voor rust de strijd staken. Een enorme tegenvaller voor Ajax.

Carlos Forbs - 5,5: het werd weer niet de avond van Forbs, die nooit in stelling werd gebracht door zijn ploeggenoten en vroeg in de tweede helft werd geslachtofferd door Sutalo's rode kaart.

Invallers
Chuba Akpom - 5: viel na 42 minuten in voor Brobbey en wist weinig uit te richten. Op veel hulp kon hij niet rekenen, al moet Akpom ook zelf het boetekleed aantrekken. Veel ballen hield de Engelse 'supersub' immers niet vast.

Anton Gaaei - 5,5: viel na 53 minuten in voor Forbs en maakte aanvankelijk een prima indruk, om daarna toch terug te vallen. De Deen was verantwoordelijk voor de enige doelpoging van Ajax, buiten de treffer van Berghuis.

Kenneth Taylor - 7: viel na 83 minuten in voor Hlynsson, zag Bodø/Glimt in dezelfde minuut scoren en leek geen sportieve revanche te kunnen nemen voor het gefluit richting zijn persoon, tot de 114e minuut aanbrak. Door zijn goal bekert Ajax verder in Europa.

Sivert Mannsverk - x: viel na 105 minuten in voor Berghuis en speelde te kort voor een beoordeling.
Julian Rijkhoff - x: viel na 111 minuten in voor Tahirovic en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
John van 't Schip - 5: vier maanden na zijn aanstelling lijkt Van 't Schip ook niet meer helder te hebben hoe hij de neuzen bij Ajax dezelfde kant op moeten krijgen. De verdedigende tactiek deed pijn aan de ogen en ook met tien tegen tien had zijn ploeg niets te vertellen. Maar de zege is wat uiteindelijk écht telt.