Vijf conclusies: Ajax is weer een (klein) beetje Ajax, Kaplan verjaagt Sutalo

Vijf conclusies: Ajax is weer een (klein) beetje Ajax, Kaplan verjaagt Sutalo

7 maart - 21:10 Laatste update: 22:46
54

Ajax bleef op de been tegen Aston Villa (0-0) en is de morele winnaar na de eerste ontmoeting in de achtste finales van de Conference League. VoetbalPrimeur trekt vijf conclusies.

Ajax is weer een beetje Ajax
Acht maanden zijn verstreken, maar Ajax speelde eindelijk als een hecht collectief. Een werkend strijdplan van de trainer, zelfverzekerde verdedigers, middenvelders die vuile meters maken voor elkaar en een dreigende aanval: dit was het beste Ajax van dit seizoen. Maar één zwaluw maakt uiteraard nog geen zomer. Volgende week wacht een ultiem examen in Birmingham.

Wedden

Meer odds

Mooie atmosfeer
Europese avonden van Ajax hebben iets magisch, zo bewees de Johan Cruijff ArenA de laatste jaren. Maar de Conference League is andere koek dan het hoogste van het hoogste, de Champions League. De supporters lieten zich echter van hun allerbeste kant zien en zorgden voor een prachtige sfeer, van begin tot eind.

Monsterlijke Kaplan verdrijft Sutalo
Twee keer in de basis, twee keer de nul. Het is geen toeval: de entree van Kaplan heeft een enorme impact op Ajax. In een rechtstreeks duel met een van de beste spitsen van de Premier League maakte de Turkse verdediger (21) een monsterlijke indruk. En extra fijn voor Ajax: Kaplan is sterk aan de bal, kan dus opbouwen en heeft een ragfijne lange bal in zijn linkerbeen. Hoofdpijndossier Josip Sutalo is al bijna vergeten.

Henderson inspireert Ajax
Veel ogen waren gericht op Jordan Henderson: tegen de nummer vier van de Premier League moest hij aantonen dat de sleet er nog niet op zit. Dat is hem gelukt. Hendo is geen voetballer waar je meteen een kaartje voor koopt, maar met zijn leiderschap en volwassenheid brengt hij precies waar Ajax hem voor naar Amsterdam heeft gehaald.

Nog steeds 1 procent kans?
Volgende week reist Ajax af naar Birmingham voor de return (aftrap 21.00 uur). De inzet: een plek in de kwartfinale. Statistiekenbureau Opta is niet heel optimistisch over de kansen van de Amsterdammers op de eindzege - slechts één procent. De favoriet? Dat zou Aston Villa zijn. Maar met de verhoudingen van donderdagavond zou Ajax weleens kunnen 'stunten'.