Lof voor 'strijder' Kaplan: 'Niemand kan hem het nationale shirt ontnemen'

Lof voor 'strijder' Kaplan: 'Niemand kan hem het nationale shirt ontnemen'

9 maart - 16:22 Laatste update: 16:31
40

Ahmetcan Kaplan is na zijn drie opeenvolgende indrukwekkende wedstrijden haast niet meer weg te denken uit de basisopstelling van Ajax. Ook in zijn geboorteland Turkije bleven zijn goede prestaties niet onopgemerkt. De NOS sprak met de Turkse journalist Mehmet Demircan.

"De kranten schrijven dat hij de grote man was bij Ajax en dat hem als hij zo doorgaat een grote toekomst wacht", begint Demircan. "Hij heeft lang moeten wachten, zijn geduld is beloond. Nu laat hij zien wat hij in zijn mars heeft." Kaplan was de absolute uitblinker in de thuiswedstrijd tegen Aston Villa. Ook in de Eredivisie zijn de optredens van de centrale verdediger veelbelovend.

Kaplan kwam in de zomer van 2022 voor bijna tien miljoen euro over van Trabzonspor. De destijds negentienjarige verdediger had toen slechts dertien wedstrijden in de Turkse competitie achter zijn naam. "Hij koos niet voor het geld, maar voor ontwikkeling bij Ajax, waar hij bij Galatasaray, Fenerbahçe of ergens anders misschien meer had kunnen verdienen. Hij wil eerst leren en dan presteren. Veel Turkse talenten denken andersom."

Vanwege een zware knieblessure duurde het bijna anderhalf jaar voordat Kaplan zijn debuut kon maken voor de hoofdmacht. "Het zijn strijders, ze geven nooit op", doelt Demircan op de mentaliteit van mensen uit Trabzon. "Maar ze hebben ook vaak een grote mond en dat heeft hij juist niet. Hij is heel rustig, stil, bescheiden. Dat is apart."

Mogelijk zien we Kaplan tijdens het EK in actie komen voor het Turkse nationale elftal. "Ik denk dat de bondscoach, Vincenzo Montella, hem goed kan gebruiken. Nog niet voor de basis, maar een selectie zit erin. Met zoveel kwaliteit kan niemand hem het nationale shirt ontnemen", besluit Demircan.