Oranje op rapport: één uitblinker en twee onvoldoendes tegen Schotland

Oranje op rapport: één uitblinker en twee onvoldoendes tegen Schotland

22 maart - 22:40 Laatste update: 23:30
198
Author profile picture

Lars Teunissen

Het Nederlands elftal is het kalenderjaar 2024 begonnen met een zege. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman speelde aanvankelijk stroef, maar nam in de slotfase ruim afstand van Schotland: 4-0. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Mark Flekken - 7: met een magistrale redding voorkwam Flekken na zeventien minuten een Schotse treffer. De doelman van Brentford was achterin een baken van rust: voetballen wanneer het kan, een lange bal wanneer opbouwen geen optie is - op één beroerde pass op Reijnders na. Wat dat betreft heeft Flekken geleerd van de wedstrijd in Ierland, toen hij meerdere keren de fout in ging.

Jeremie Frimpong - 5: de roep om Frimpong in Oranje was groot. Tegen Schotland maakte hij zijn basisdebuut. Op papier als rechtsback, maar Koeman wilde hem als rechtsbuiten zien. Het niveau dat hij wekelijks bij Bayer Leverkusen haalt, tikte hij vrijdagavond bij lange na niet aan. Frimpong moest alles op alles zetten om Andrew Robertson en Ryan Christie af te stoppen en kwam aanvallend amper in het spel voor.

Lutsharel Geertruida - 6: kreeg de voorkeur boven Matthijs de Ligt. De Feyenoord-verdediger stond verdedigend zijn mannetje, aan de bal nam hij weinig initiatief.

Virgil van Dijk - 6,5: datzelfde kan over Van Dijk gezegd worden. De ruimte lag achter de defensie van de Schotten, de Oranje-aanvoerder legde de bal er slechts een handjevol keren achter. Vaak mocht het middenveld de oplossing zoeken.

Nathan Aké - 7: in het Nederlands elftal stelt Aké zelden teleur. Ook tegen Schotland was het stabiel en degelijk. Over zijn kant werd Schotland amper gevaarlijk.

Mats Wieffer - 5: de controleur van Feyenoord kende een uiterst slordige openingsfase, waarin veel van zijn passes niet bij een medespeler aankwamen. Later herstelde hij zich en verdeelde hij het spel, duidelijk zichtbaar was dat Wieffer het lastig had tegen Scott McTominay en co.. Vlak voordat hij werd afgelost door Veerman, leidde hij bijna de Schotse gelijkmaker in.

Tijjani Reijnders - 8,5: de beste speler aan de kant van Oranje. De balvaste Reijnders versnelde het spel en was de enige speler die het Schotse blok kon laten wankelen. In zijn zevende interland maakte hij op prachtige wijze zijn eerste interlandgoal. In de slotfase was hij met een heerlijke pass verantwoordelijk voor de assist bij het doelpunt van Malen.

Georginio Wijnaldum - 6: het is de grote vraag of Koeman vindt dat Wijnaldum is geslaagd is voor het 'examen'. De wil was er bij de middenvelder, die geregeld de ruimte achter de Schotse defensie bespeelde. Veel werd hij niet in het spel betrokken. Wel luisterde hij zijn rentree, in interland nummer 91, op met een doelpunt.

Xavi Simons - 6: het is een repeterend verhaal. Simons bij zijn club en Simons in Oranje is een wereld van verschil. Wederom was het niet de avond van het twintigjarige toptalent in het shirt van Nederland.

Memphis Depay - 6,5: een jaar geleden speelde Memphis zijn laatste interland. De spits was actief en gedreven en wilde zich zichtbaar weer laten zien aan het Nederlandse publiek. Een écht Memphis-moment kwam vlak na rust, maar hij vond de doelman van Schotland op zijn weg.

Cody Gakpo - 6,5: het was niet de meest overtuigende interland van Gakpo, die van Koeman had meegekregen tegen de zijlijn aan te moeten spelen. Vanaf links kwam hij moeilijk in de wedstrijd. Gakpo groeide wel in het duel en kan uiteindelijk tevreden terugkijken. Bij de eerste twee doelpunten was de aanvaller aangever.

Invallers
Denzel Dumfries - x: kwam na 63 minuten binnen de lijnen voor Frimpong en speelde te kort voor een beoordeling.
Joey Veerman - x: kwam na 63 minuten binnen de lijnen voor Wieffer, gaf een assist op Weghorst en maakte een positieve indruk, maar speelde te kort voor een beoordeling.
Wout Weghorst - x: kwam na 75 minuten binnen de lijnen voor Memphis, tekende voor de 3-0, maar speelde te kort voor een beoordeling.
Donyell Malen - x: kwam na 75 minuten binnen de lijnen voor Simons, was verantwoordelijk voor het slotakkoord, maar speelde te kort voor een beoordeling.
Teun Koopmeiners - x: kwam na 82 minuten binnen de lijnen voor Wijnaldum en speelde te kort voor een beoordeling.
Daley Blind - x: kwam na 82 minuten binnen de lijnen voor Gakpo en speelde te kort voor een beoordeling.

Ronald Koeman - 6,5: de eerste twintig minuten moeten Koeman zeker angstzweet hebben bezorgd. De Schotten domineerden in Amsterdam en Oranje was zoekende. Het lukte Koeman, die voor een asymmetrisch systeem koos met een diepe Frimpong en een teruggetrokken Aké, pas laat om het duel volledig naar zich toe te zetten. Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, is werk aan de winkel, want komende dinsdag treft Nederland met Duitsland een land van een ander kaliber.