Vreselijk nieuws uit Zwolle: kinderen van Lam (PEC) hebben zeldzame ziekte

Vreselijk nieuws uit Zwolle: kinderen van Lam (PEC) hebben zeldzame ziekte

16 april - 07:08 Laatste update: 10:12
34

De twee kinderen van PEC Zwolle-verdediger Thomas Lam hebben een zeldzame ziekte. Daardoor is bij zijn zoontje van twee en zijn dochtertje van zes maanden de kans op leukemie vergroot. 

Zijn kinderen lijden aan het zeldzame Shwachman Diamond Syndroom, wat de kans op bloedkanker aanzienlijk vergroot. "Als het zover is, is dat natuurlijk gevaarlijk. Dan kan het dodelijk zijn. Een op de drie kinderen met SDS krijgt leukemie", vertelt Lam aan De Stentor. "Het is heel belangrijk dat we blijven monitoren. Met bloedtesten houden ze alles goed bij."

Het syndroom wordt veroorzaakt door een chromosoomafwijking en het ziekteverloop verschilt per patiënt. "De een heeft zware klachten, de ander fiets door het leven. Het is daardoor moeilijk om een toekomstperspectief te geven", vervolgt Lam, die vertelt dat er mensen zijn die er oud mee worden, maar ook kinderen van tien die aan de ziekte overlijden. "Het is frustrerend dat we niet weten wat ons te wachten staat."

Op dit moment gaat het naar omstandigheden goed met zijn kinderen, deelt Lam, die positief in het leven blijft staan. "Mijn vrouw en ik willen zorgen dat onze kinderen een goed leven hebben. Je moet elke dag leuke dingen doen en mensen om je heen blij maken, dat geldt niet alleen voor mensen die ziek zijn. Ik kan bij wijze van spreken morgen ook onder een bus komen. Niemand weet wat er gaat gebeuren."