Perez spreekt zich uit over cruciale PSV-transfer: 'Dat is een keuze voor voetbal'

Perez spreekt zich uit over cruciale PSV-transfer: 'Dat is een keuze voor voetbal'

6 mei - 12:08
13

Kenneth Perez vindt dat de transfer van Jerdy Schouten een cruciale rol heeft gespeeld in het kampioenschap van PSV. De 27-jarige middenvelder werd binnengehaald als vervanger van Ibrahim Sangaré, die de overstap maakte naar Nottingham Forest.

Tijdens Dit Was Het Weekend worden de gewenste transfers van PSV-trainer Peter Bosz besproken. "Ik denk dat hij een heel groot aandeel heeft gehad in de aankopen bij PSV en de gedachtes erachter", vertelt Perez. "Het mooiste voorbeeld daarvan: Sangaré wordt ingewisseld voor Schouten. Dat is een keuze voor voetbal en een keuze tégen het idee dat je absoluut een breker moet hebben op het middenveld."

Perez is van mening dat niet elke club een defensieve speler moet hebben op de nummer zes-positie. "Als je goede voetballers op het middenveld hebt, verlies je de bal ook niet zo heel vaak", legt de analist uit. "De keuze voor Schouten in plaats van Sangaré valt ook op in de cijfers: er zit 13% passnauwkeurigheid verschil tussen die twee in de laatste derde, in het voordeel van Schouten uiteraard. Dat is heel veel: het verschil tussen of je de hele tijd achter de bal aan loopt of deze in bezit houdt. Bij Schouten val ik niet van mijn stoel af, maar: hij pakt de bal af, hij zit ertussen en hij geeft hem aan de goede kleur."

Volgens Perez is de komst van Schouten een 'grote reden' voor het uitstekende spel van PSV. "Natuurlijk hebben ze heel veel aanvallende krachten, voor veel geld gehaald. Maar dit is echt een keuze op basis van voetbal", vertelt de oud-voetballer. Collega-analist Kees Kwakman sluit zich aan bij deze woorden en voegt toe: "En ook op betrouwbaarheid. Hoe vaak hebben we nou beelden laten zien van Sangaré, dat hij weer een man uit zijn rug laat lopen. Voordat hij naar PSV kwam, was het al een verdedigende middenvelder die verdedigend heel solide was."