'Koploper' Nederland bezwijkt onder 'oude denkmethoden' Hiddink
Oranje is momenteel geen Europese top. Dat is wat bondscoach Guus Hiddink deze week zei. Gekeken naar statistieken klopt dat niet helemaal. Op het gebied van effectiviteit klopt het echter wel, want juist op dat vlak laat het Nederlands elftal veel liggen.
"Oranje staat in twee klassementen bovenaan in de EK-kwalificatie: het is de ploeg met het meeste balbezit en met de meeste voorzetten vanaf de flanken", zegt data-analist Tijs Rokers in gesprek met NOS. In de praktijk heeft Oranje daar weinig aan, omdat het verre van effectief is. "Nederland behaalt een heel laag rendement in balbezit."
"In de eerste helft had Oranje 76 procent balbezit. Dat is heel hoog", vervolgt Rokers zijn verhaal. "Maar als we dat balbezit 'afpellen' had Nederland in totaal 349 passes en Turkije 107. Maar in de laatste dertig meter loopt dat verschil al terug naar 36 om 28. In het strafschopgebied is er door Nederland 7 keer geprobeerd om iemand aan te spelen. Turkije deed dat 5 keer. Kortom: al dat balbezit levert bijzonder weinig op; balbezit is dus niet heiligmakend."
Het gebrek aan effectiviteit is te wijten aan de conservatieve denkwijze van Hiddink. "Hij hangt nog heel erg in oude denkmethoden. Hij heeft de overtuiging dat je met veel balbezit wedstrijden gaat winnen, maar zo werkt het al lang niet meer", aldus Rokers. "Ik denk dat Turkije Nederland een goede les heeft geleerd door te laten zien dat balbezit helemaal niet zo belangrijk is. De bal verliezen is niet zo erg, zolang je hem maar met een plan verliest. Op die manier scoorde Turkije tegen Nederland."
Rokers ziet dan ook een groot verschil tussen Hiddink en zijn voorganger Louis van Gaal. "Van Gaal wist: we gaan tijdens het WK niet het mooiste voetbal spelen, maar we kunnen er wel ver mee komen. Hiddink blijft een beetje hangen in: 'ik wil heel mooi voetbal spelen en dominant zijn'. Maar in het huidige voetbal ga je daar geen cups mee winnen."