Ik ging gewoon stappen voor wedstrijden en skipte wel eens trainingen

"Ik ging gewoon stappen voor wedstrijden en skipte wel eens trainingen"

30-10-2016 18:42
1

Jamal Dibi is geen naam die veel bellen doet rinkelen bij de gemiddelde voetbalfan, maar de voormalige speler van Telstar en AZ (36) heeft een rijke carrière achter de rug. Aanvankelijk zag het er daar niet naar uit.

Dibi kwam als achttienjarige in het profvoetbal terecht bij Telstar, dat hem na één jaar zag vertrekken naar AZ. Na een sterk jaar belandde hij op de bank – en toen ging het mis. "Ik nam mijn problemen gewoon mee naar huis. Ik trok dus veel op met vrienden, ging stappen en andere dingen doen om stoom af te blazen", vertelt hij aan VICE Sports.

"Ik had wat centen te besteden als profvoetballer, dus ik nam vaak al mijn jeugdvrienden uit de Amsterdamse Mercatorbuurt mee uit. Dan betaalde ik gewoon voor iedereen, naar geld keek ik niet om. Ik ontdekte het leven naast het voetbal, vooral het nachtleven in Alkmaar, Amsterdam – overal wel eigenlijk."

"Ik ging gewoon stappen voor wedstrijden en skipte wel eens trainingen", vervolgt Dibi. "Ik heb echt brak op de bank gezeten. Dan viel ik in en zag ik drie ballen op me afkomen. Nam ik de middelste aan. Dat kan gewoon niet. Teamgenoten vroegen me wel eens waar ik mee bezig was. Maar daar trok ik me niks van aan. Eenmaal thuis in Amsterdam dacht ik: waar is het volgende feestje?"

Dibi kwam uiteindelijk wél goed terecht. Via Go Ahead Eagles, Telstar, HFC Haarlem, Grenoble en Omniworld belandde hij via een vakantie en Mark Wotte bij het Qatarese Al-Ahli. "We zijn toen kampioen geworden met Al Ahli, wonnen de beker en ik ben twee keer topscorer geworden. Ik heb er zelfs in de Champions League van Azië gespeeld."