Whatsapp als de onderhandelingstafel: hoe gaat een transfer écht in zijn werk?

Whatsapp als de onderhandelingstafel: hoe gaat een transfer écht in zijn werk?

15-07-2017 12:00
6

Clubs die praten en het eens worden over de transfersom of niet. Een transfer lijkt een eenvoudige gang van zaken, maar The Independent publiceerde onlangs een interessant artikel van sportadvocaat Jake Cohen die een paar zaken over transfers opheldert. VoetbalPrimeur zet een aantal interessante delen op een rij.

The Independent geeft eerst antwoord op de simpele vraag: hoe werkt een transfer?
Bij een transfer is er sprake van drie cruciale onderhandelingen: die tussen de kopende en verkopende club, die tussen de kopende club en de zaakwaarnemer over de persoonlijke eisen van de speler en die tussen de kopende club en de zaakwaarnemer over de vergoedingen voor de agent.

Officieel moet de verkopende club eerst toestemming voor onderhandelingen geven, maar vaak zijn er tussenpersonen die eisen en wensen al op tafel leggen voordat die permissie er is. Dit is een gevoelige operatie, zoals vorige maand bleek in de situatie van Virgil van Dijk. Southampton klaagde Liverpool destijds aan voor het benaderen van Van Dijk zonder toestemming.

Whatsapp is dé plek om te onderhandelen
Cohen schrijft in het artikel in The Independent dat het 'aan de onderhandelingstafel plaatsnemen' van partijen in de realiteit vaak appjes via Whatsapp betekent. Onderhandelingen worden vrijwel altijd via de berichtenservice gevoerd. Dit heeft verschillende redenen: iedereen heeft altijd zijn telefoon bij de hand, het is makkelijker dan e-mail, er is een mogelijkheid tot het onderhandelen in groepsverband, er zijn 'blauwe vinkjes' waardoor je kunt zien of een bericht gelezen is en je kunt er wereldwijd mee bellen.

Daarnaast is het vooral handig in het behouden van waardevolle contacten: hoge officials die van club verwisselen raken hun e-mail, kantoornummer en mobiele nummer van de club kwijt. Alleen het Whatsapp-nummer blijft onveranderd. Zo kunnen er snel lijntjes gelegd worden en hoeven betrokkenen in de onderhandelingen niet op zoek naar contactinformatie. Whatsapp is een onmisbare app in transferonderhandelingen.

Waarom Raiola namens drie partijen kan onderhandelen
Mino Raiola zou bij de deal van Paul Pogba namens Juventus, Manchester United en Pogba zelf hebben gehandeld. De belangenverstrengeling straalt ervan af. Bij Engelse clubs is het volgens Cohen echter de normaalste zaak dat één zaakwaarnemer alle betrokken partijen vertegenwoordigt. Sterker, het mag volgens de FA zolang alle partijen ermee instemmen en de speler niet een zaakwaarnemersvergoeding hoeft te betalen. Zo kon het dat Raiola als zaakwaarnemer van Romelu Lukaku ook namens Manchester United onderhandelde met Everton over de transfersom van zijn eigen cliënt. Er wordt in Engeland bovendien gerept dat Lukaku naar Manchester United is vertrokken omdat die club meer aan Raiola wilde betalen dan Chelsea.

Clubs verdienen grote transfers NIET terug via shirtverkoop
Vaak wordt er na een grote transfer, zoals die van Paul Pogba naar Manchester United, gezegd dat de club een bedrag als 105 miljoen euro zo weer kan terugverdienen door de shirtverkoop. Dit is niet waar, stelt Cohen. Het vastleggen van een ster leidt niet tot een grote stijging van de shirtverkoop. In de realiteit is het zo dat de mensen die al van plan waren om een nieuw shirt te kopen voor een shirt met de naam van de nieuwe ster kiezen, in plaats van de naam van een speler die er al speelde.

Waarom sommige transfers heel vroeg gesloten worden, en andere transfers enorm worden vertraagd
Sommige grote transfers, zoals die van Bernardo Silva naar Manchester City eind mei, of die van Cesc Fabregas van Barcelona naar Chelsea in juni 2014, worden al voor het openen van de transfermarkt op 1 juli gesloten. Dit heeft onder meer met het fiscale jaar te maken, dat voor clubs loopt van 1 juli tot 30 juni. Barcelona kon door de vroege verkoop van Cesc de winst van het verkopen van Cesc in het fiscale jaar 2013/2014 opnemen.

Een reden om transfers juist te vertragen is bijvoorbeeld een nieuwe sponsordeal. Cohen neemt Chelsea als voorbeeld: die club was geenszins van plan voor 1 juli een aankoop te doen, daar per 1 juli het Adidas-shirt werd ingeruild voor het Nike-shirt, een zeer lucratieve deal. Een nieuwe miljoenenaankoop presenteren in het shirt van een partner waarvan je op het punt staat afscheid te nemen is voor de club en de nieuwe sponsor niet gewenst. De eerste Chelsea-aankoop Antonio Rüdiger werd, niet toevallig, gepresenteerd middels een video die volledig om het nieuwe Nike-shirt draaide.


Andere redenen voor vertraagde transfers: werkvergunningen en vooral portretrechten. Cohen heeft het over een niet nader genoemde topspeler die naar de Premier League kwam wiens transfer flink werd vertraagd door complexiteiten rond zijn portretrechten, die van een bedrijf naar de club overgeheveld moesten worden.

Waarom er bijna nooit ruildeals worden gedaan
Romelu Lukaku vertrok vorige week van Everton naar Manchester United, Wayne Rooney van Manchester United naar Everton. Toch sloten de twee clubs geen ruildeal. Cohen stelt zelfs dat - op een paar uitzonderingen na - ieder gerucht over een ruildeal meteen de prullenbak in gegooid kunnen worden. De transfer van één speler is vanwege de vele personen die betrokken zijn en vele financiële belangen die daarbij spelen al gecompliceerd genoeg. Een tweede speler bij de deal betrekken betekent nieuwe onderhandelingen over de waarde van de speler, nieuwe onderhandelingen over contracten voor de speler en zijn agent, en nog meer zaakwaarnemerskosten.

Waarom een afkoopclausule niet altijd gelicht kan worden
Soms hebben spelers een vastgestelde afkoopsom in hun contract staan en kunnen clubs die speler toch niet afkopen, ook al voldoen ze aan de financiële voorwaarden. Er zijn namelijk twee soorten afkoopclausules of vastgestelde transfersommen. De op papier vastgelegde clausule en de clausule 'in goed vertrouwen'. In het eerste geval kan een speler weggekocht worden voor exact de voorwaarden die in het contract staan. Maar in het tweede geval, en die clausule wordt nog weleens gehanteerd, is de afspraak helemaal niets waard. De club is dan alleen verplicht het bod te overwegen.

Lees hier het hele artikel van sportadvocaat Jake Cohen in The Independent over het reilen en zeilen rond een transfer.