'Eredivisie-clubs twijfelen: tóch weer gesprekken over nieuwe competitieopzet'

'Eredivisie-clubs twijfelen: tóch weer gesprekken over nieuwe competitieopzet'

31-10-2017 17:25
56

Mogelijk gaat er tóch weer gestemd worden over een nieuwe opzet van de Eredivisie. Eerder dit jaar werd een inkrimping van de Nederlandse competitie van tafel geveegd door tien van de achttien clubs. Onder meer Ajax en Feyenoord stemden tegen. 

Voetbal International heeft vernomen dat meerdere clubs inmiddels van gedachten zijn veranderd - of in ieder geval de discussie opnieuw willen voeren. Dat heeft vooral te maken met de abominabele prestaties van Oranje én Nederlandse ploegen in Europa dit seizoen. Er móet iets veranderen om het vaderlandse voetbal weer in de lift te krijgen, lijkt men te beseffen. 

Eerder dit jaar werd onder meer een inkrimping van de Eredivisie naar zestien clubs afgewezen. Voor wijzigingen is bij Eredivisie-vergaderingen een vijfzesde meerderheid nodig; dat houdt in de praktijk in dat slechts vier clubs in staat zijn om plannen te blokkeren. Een nieuw competitieformat zou kansrijk zijn wanneer - bijvoorbeeld - een reguliere meerderheid voldoende is om wijzigingen door te voeren, weet VI. 

In mei waren acht Eredivisie-clubs vóór ingrijpende veranderingen. NEC en Go Ahead waren tegen, maar die ploegen spelen inmiddels in de Jupiler League. Tegenstemmer FC Groningen is volgens VI aan het twijfelen geslagen. In november staat er een nieuwe vergadering op het programma.