103 miljoen nettowinst and counting: Ajax hervat financiële jacht op Europese top

103 miljoen nettowinst and counting: Ajax hervat financiële jacht op Europese top

24-01-2019 16:30
87

Ajax behoort tot een select gezelschap, blijkt uit het European Club Footballing Landscape-rapport over 2017, dat afgelopen week gepubliceerd is door de UEFA. De Amsterdammers zijn één van de negen clubs die tussen 2007 en 2017 meer dan honderd miljoen euro (!) aan nettowinst hebben geboekt.

Alleen Real Madrid, Arsenal, Tottenham Hotspur, Napoli, Bayern München, Borussia Dortmund, Athletic Bilbao en FC Barcelona harkten volgens het UEFA-rapport meer binnen dan de 102,4 miljoen die Ajax aan nettowinst kon bijschrijven. En dan te bedenken dat het water in 2010 nog tot aan Ajax' lippen stond. Na vier seizoenen zonder Champions League en een reeks ongelukkig uitgepakte transfers (denk aan Albert Luque, Dario Cvitanich, Oleguer en Miralem Sulejmani) leden de Amsterdammers 22,8 miljoen euro verlies over het seizoen 2009/2010.

2010/2011
Het daaropvolgende seizoen zou echter een kentering inleiden: onder Martin Jol rekende Ajax af met PAOK Saloniki en Dinamo Kiev, waardoor men weer eens de broodnodige Champions League-miljoenen mocht incasseren. In de Eredivisie wilde het aanvankelijk minder vlotten, maar na het ontslag van Jol wist Frank de Boer Ajax naar de eerste landstitel sinds 2004 te leiden. Bovendien werden Luis Suárez (Liverpool, 26,5 miljoen) en Urby Emanuelson (AC Milan, 2,5 miljoen) in de winterstop verkocht. Uiteindelijk behaalde de club een nettowinst van 5,5 miljoen euro.

2011-2015
Ook in de vier daaropvolgende seizoen boekte Ajax een positief bedrijfsresultaat, mede dankzij vier landstitels op rij. Tussen 2010 en 2015 was men een vaste gast in de Champions League en viel de transferbalans steeds in het voordeel van de Amsterdammers uit. Ajax ging zich bovendien richten op de eigen jeugd in plaats van dure aankopen van buitenaf en hield zich strikt aan het eigen salarisplafond. Het financiële resultaat mocht er zijn: in 2015 werd er een winst van 22 miljoen euro genoteerd.

2015/2016
Het seizoen 2015/2016 was er echter een om snel te vergeten voor de Amsterdammers: Rapid Wien was te sterk in de voorronde van de Champions League, waarna Ajax strandde in een Europa League-poule met Fenerbahçe, Molde FK en Celtic. Tot overmaat van ramp werd een zeker lijkend kampioenschap weggegeven op de Vijverberg. Grote klappers op de transfermarkt bleven bovendien uit en Ajax moest uiteindelijk genoegen nemen met een bescheiden verlies van zeven ton.

2016/2017
Dit werd een jaar later echter dubbel en dwars goedgemaakt: Ajax schopte het tot de finale van de Europa League en verkocht voor liefst tachtig miljoen aan spelers. Onder meer Arek Milik (Napoli, 32 miljoen), Jasper Cillessen (FC Barcelona, 13 miljoen) en Viktor Fischer (Middlesbrough, 5 miljoen) vertrokken in de zomer al, een half jaar later werden Riechedly Bazoer (VfL Wolfsburg, 12 miljoen), Anwar El Ghazi (Lille, 7 miljoen) en Nemanja Gudelj (Tianjin Teda, 5,5 miljoen) naar de uitgang gedirigeerd.

Hoewel Ajax tijdens het seizoen 2016/2017 prijzige spelers als Hakim Ziyech (FC Twente, 11 miljoen) en David Neres (Sao Paulo, 12 miljoen) binnenhaalde, boekte het een duizelingwekkende nettowinst van 49,5 miljoen euro. Hiermee kroonden de Amsterdammers zich tot nummer vier van Europa: alleen Leicester City (98 miljoen), Napoli (72 miljoen) en West Ham United (53 miljoen) scoorden tijdens het 'Peter Bosz-seizoen' in financieel opzicht beter dan Ajax.

2017/2018
De cijfers over 2017/2018 zijn niet meegekomen in het UEFA-rapport, maar Ajax heeft wederom zwarte cijfers kunnen schrijven. Het seizoen verliep in sportief opzicht dramatisch, met het Nouri-drama, het mislopen van Europees voetbal, het tussentijdse ontslag van Marcel Keizer, Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp en de met 3-0 verloren kampioenswedstrijd bij PSV. De financiële cijfers waren echter naar behoren: onder meer Davinson Sánchez (Tottenham Hotspur, 40 miljoen) en Davy Klaassen (Everton, 27 miljoen) werden verkocht en de uiteindelijke nettowinst bedroeg 1,2 miljoen euro.

2018-?
En hoe ziet de toekomst er dan uit? Directeur spelersbeleid Marc Overmars heeft deze zomer met geld gesmeten, maar lijkt nog veel meer miljoenen te gaan incasseren. Frenkie de Jong - het zal u vast niet ontgaan zijn - gaat voor een monsterbedrag naar FC Barcelona en ook Matthijs de Ligt, André Onana, Nicolas Tagliafico, Ziyech en Neres lijken veel geld op te gaan leveren. Bovendien heeft Ajax met het overleven van de Champions League-groepsfase al bijna 62 miljoen euro verdiend.

Qua sponsorinkomsten zit het ook wel snor: de Amsterdammers sloten afgelopen zomer een lucratieve deal met Adidas en zijn druk bezig om de Amerikaanse markt te veroveren. Het zit er dus dik in dat de jaarverslagen van 2018/2019 en 2019/2020 weer spectaculaire resultaten op gaan leveren, afhankelijk van het boekjaar waarin de Frenkie-miljoenen opgenomen gaan worden. De jacht op de 112 miljoen nettowinst van FC Barcelona is geopend!

(Hein Nooijens / VoetbalPrimeur)