Acht conclusies: uniek Ajax hoort thuis in Europese top, talenten imponeren

Acht conclusies: uniek Ajax hoort thuis in Europese top, talenten imponeren

11-04-2019 00:00
84

Ajax boekte woensdagavond een resultaat met perspectief tegen Juventus (1-1). VoetbalPrimeur trekt na de eerste krachtmeting in de kwartfinale van de Champions League acht conclusies.

Champions League-niveau
De eerste ontmoeting tussen Ajax en Juventus in de kwartfinale van de Champions League was er één van het allerhoogste niveau. De supporters in het stadion en de kijkers op de bank kregen over het hele veld fascinerende duels te zien. Het sterke en volwassen Ajax was opvallend dominant tegen Juventus, dat in grote delen van de wedstrijd niet voor de lol achter de bal aan rende. Ajax hoort thuis bij de beste acht van Europa.

Frenkie en David
Als er nog FC Barcelona-fans waren die na het tweeluik tussen Ajax en Real Madrid niet overtuigd waren van Frenkie de Jong, dan zijn ze dat nu zéker wel. De Ajacied toonde ook tegen de zware jongens van Juventus zijn buitengewone klasse. Bij De Jong begint het aanvallen. Het plezier straalt er ook nog eens vanaf, net als bij David Neres. De Braziliaan speelde zichzelf nog wat meer in de picture van buitenlandse topclubs met zijn cruciale - en zeer fraaie - gelijkmaker.

Effectiviteit speelt Ajax parten
Een (vrij essentiële) aanmerking op het spel van Ajax: de vele kansen werden niet omgezet in doelpunten. Het is killing tegen het uitgekookte Juventus, dat geldt als één van de favorieten voor de eindzege in de Champions League. Alleen David Neres wist de sterk keepende Wojciech Szczesny te verschalken. Het is niet de eerste keer dit seizoen dat Ajax vaker had kunnen en moeten scoren.

Gele Tagliafico
Met zijn tomeloze inzet was Nicolás Tagliafico weer goud waard voor Ajax. Het spel van de Argentijnse linksback heeft echter ook een keerzijde: hij pakt te veel gele kaarten. Door een onnodige overtreding op João Cancelo (de scheidsrechter had al gefloten in het voordeel van Neres) is hij geschorst voor de return. Het is de tweede keer dit Champions League-seizoen dat Tagliafico moet brommen.

De Ligt imponeert
Cristiano Ronaldo kwam woensdagavond één keer uit de zak van Matthijs de Ligt en prompt was het raak. In de man-tot-man-duels tussen De Ligt en Ronaldo kwam de Ajax-aanvoerder vaker wel dan niet als winnaar uit de bus. Het blijft ongelooflijk hoe hij als negentienjarige weet te heersen tegen één van de beste voetballers ooit.

Mr. CL voelt zich thuis in Amsterdam
Natúúrlijk was het Ronaldo die Juventus op voorsprong zette tegen Ajax. Het betekende de 125ste Champions League-goal voor de Portugees, waarmee hij topscorer aller tijden is in het belangrijkste clubtoernooi van Europa. En bovendien: met zes treffers is Ronaldo ook nog eens Champions League-topscorer in de Johan Cruijff Arena. Die koppositie moet hij overigens delen met Zlatan Ibrahimovic.

Coëfficiëntenrace beslist
Misschien wel het beste nieuws van de avond: Nederland heeft de race met Oostenrijk op de UEFA-ranking winnend afgesloten. Dankzij het gelijkspel neemt Nederland de elfde plek op de coëfficiëntenranglijst over. De Eredivisie-kampioen van 2019/2020 mag daardoor naar alle waarschijnlijkheid direct de Champions League in, mits de Champions League-winnaar van het seizoen 2018/2019 zich ook via de eigen competitie kwalificeert.

Uniek seizoen
Het is 10 april en we kunnen nu al concluderen dat Ajax bezig is aan een uniek seizoen. De Amsterdammers liggen op koers voor de eerste landstitel sinds 2014, staan in de finale van de KNVB Beker en heeft perspectief op de halve finale van de Champions League. Extra knap is dat de Amsterdammers dit seizoen pas één keer verloren in het miljardenbal. Wordt volgende week dinsdag vervolgd.

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur)