Van Bommel prijst PSV- en AZ-groeibriljant: 'De toekomst van Nederlands voetbal'

Van Bommel prijst PSV- en AZ-groeibriljant: 'De toekomst van Nederlands voetbal'

26-10-2019 10:12
54

Veel ogen zijn tijdens de topper tussen PSV en AZ van zondagmiddag gericht op Mohamed Ihattaren en Calvin Stengs. Trainers Mark van Bommel en Arne Slot vergelijken de groeibriljantjes.

"Deze jongens zijn de toekomst van het Nederlands voetbal", benadrukt Van Bommel in De Telegraaf. "Zij maken zo'n mooie ontwikkeling door. Ze moeten stabiel worden en het over meerdere jaren gaan laten zien. Daar zijn ze nu naar op weg. Als bondscoach zijnde, en ik weet zeker dat Ronald Koeman dat doet, zou je het toejuichen wanneer je zulke spelers tot je beschikking hebt of krijgt. Zeker met deze kwaliteiten."

AZ-trainer Slot ziet voldoende overeenkomsten in het spel van Stengs (20 jaar) en Ihattaren (17). "Ze zijn beiden linksbenig, maar kunnen allebei als rechtsbuiten of op tien spelen. Ze zijn niet alleen voorbereidend ijzersterk, maar kunnen daarnaast ook afwerken. Toch gaat het te ver om te stellen dat je ze volledig met elkaar kunt vergelijken."

Slot ziet nog wel verbeterpunten voor Stengs. "Calvin moet de afweging tussen rendement en risico in bepaalde acties verbeteren. Zijn eindpass mag nauwkeuriger, zeker met zijn kwaliteiten kan hij er nóg meer uithalen. Soms weet hij nog niet zo goed hoe hij met teleurstellingen moet omgaan. Na twee, drie slechte ballen bijvoorbeeld, of met een achterstand. Daar is hij overigens al stappen in aan het maken. Op het moment dat het even niet goed loopt, dan is Calvin een speler waar veel mensen naar kijken. Ook zijn medespelers."

Van Bommel roemt Ihattaren, die volgens hem al zeer 'allround' is. "Mo kan al heel veel, heel goed. Maar hij kan zichzelf in zijn geheel nog wel verbeteren, uiteraard."