Duidelijke waarschuwing: 'Memphis zet carrière op het spel als hij naar EK gaat'

Duidelijke waarschuwing: 'Memphis zet carrière op het spel als hij naar EK gaat'

17-12-2019 14:10
37

Memphis Depay neemt een groot risico als hij zich in allerijl laat klaarstomen voor het EK 2020 met het Nederlands elftal. De 25-jarige aanvaller, die de voorste kruisband van zijn linkerknie heeft gescheurd, kan zijn carrière op het spel zetten, benadrukt orthopeed Jacco Zijl.

Zijl ziet de deelname van Memphis aan het EK dan ook somber in. "Een tijdig herstel is niet op veilige wijze haalbaar", zegt hij tegen EenVandaag. "Vroeger stond er voor een revalidatie van zo'n blessure 9 maanden, tegenwoordig denken we eerder aan 12 maanden. De nieuw ingebouwde kruisband is nog lange tijd kwetsbaar. Dat is een biologisch proces, dat je niet met medicijnen kan versnellen."

De orthopeed adviseert Memphis vooral niet te overhaasten. "Als je een rare draaibeweging maakt en je laat je voet staan, dan scheurt je kruisband veel makkelijker na vijf of zes maanden, dan na negen tot twaalf maanden." De gevolgen zijn ernstig als het weer misgaat, waarschuwt hij. "Dan kan je bijna een streep door de carrière van zo'n voetballer zetten. Het is heel moeilijk om kwalitatief dan nog op niveau te komen."

"En Memphis is nog maar 25 jaar, hij heeft nog een hele carrière voor zich die hij op het spel staat als hij naar het EK gaat", besluit Zijl.