De Jong plots wereldnieuws: 'Ik vind dat ons groot onrecht is aangedaan'

De Jong plots wereldnieuws: 'Ik vind dat ons groot onrecht is aangedaan'

29-12-2020 07:54
99

SC Cambuur en Henk de Jong werden na het stopzetten van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie plots wereldnieuws. De 56-jarige trainer repte van 'de grootste schande in de Nederlandse sportgeschiedenis'.

"Moest ik opeens interviews geven in het Engels. In het Nederlands gaat me dat toch beter af, haha. We stonden zelfs in de New York Times en in Japan ging het ook over Cambuur", zegt De Jong in het Algemeen Dagblad. "Wist ik dat? Ik deed die uitspraak gewoon op mijn gevoel. Ik kon niet weten wat er allemaal achter weg zou komen. Het was best even hectisch."

De Jong heeft geen spijt. "Ik vond en vind dat ons groot onrecht is aangedaan. Ik sta nog honderd procent achter mijn woorden. Maar op het moment dat de rechter uitsprak dat we niet promoveerden, heb ik er een punt achter gezet. Die man was duidelijk. Als je er dan in blijft hangen, maak je jezelf helemaal gek. En dat zou ook een beetje zielig zijn."

De Jong besloot twee papiertjes te verscheuren in de kleedkamer. Eentje met zijn eigen uitspraak en de uitspraak van de rechter. "Die jongens konden er wel om lachen", aldus De Jong. "En de KNVB? Ik merk dat er op kantoor nog wel wat rancune leeft. Ik ben niet haatdragend. Ik vond dat KNVB-directeur Eric Gudde een grote fout heeft gemaakt. Hij blijft langer bij de bond, las ik. Prima joh. Ik gun die man verder alles. Hij doet ook veel dingen goed. Ik kan daar heel zuiver naar kijken."