Ervaren selectie, eenvoudige reeks en pittige poule: Jong Oranje op het EK

Ervaren selectie, eenvoudige reeks en pittige poule: Jong Oranje op het EK

23-03-2021 14:30 Laatste update: 16:57
17

Woensdagavond begint voor Jong Oranje het EK onder 21. Het keurkorps van bondscoach Erwin van de Looi is voor het eerst sinds 2013 weer actief op een eindtoernooi en gaat proberen om, net als in 2006 en 2007, de Europese titel te veroveren. VoetbalPrimeur bereidt je alvast voor op het toernooi met informatie over het Nederlandse team, de tegenstanders, het speelschema en nog veel meer.

'Road to the final': een eenvoudige reeks
Om voor het eerst sinds acht jaar weer eens op een eindtoernooi actief te zijn, moest Jong Oranje in de kwalificatiereeks af zien te rekenen met de leeftijdsgenoten van Portugal, Noorwegen, Wit-Rusland, Cyprus en Gibraltar. Een plek bij de eerste twee in de poule zou volstaan om naar het EK te mogen en het was al snel duidelijk dat de ploeg van Van de Looi daartoe zou gaan behoren.

Wedden

Meer odds

In de eerste twee wedstrijden klopte het namelijk Jong Portugal met 4-2 op de Doetinchemse Vijverberg en werd ook Jong Noorwegen in Drammen met 0-4 op de pijnbank gelegd. De wedstrijden tegen de talenten uit Cyprus, Wit-Rusland en Gibraltar waren vervolgens niet meer dan veredelde oefenpotjes en daarin werd door Jong Oranje gretig aan het doelsaldo gewerkt. Pas in de laatste wedstrijd van de kwalificatiereeks, toen het EK-ticket al lang en breed binnen was, slaagde Jong Portugal erin om Nederland punten afhandig te maken: 2-1.

Jong Oranje eindigde uiteindelijk op 27 punten uit tien wedstrijden, kon een doelsaldo van 46 voor en 5 tegen overleggen en was daarmee de onbetwiste winnaar in de groep. Dani de Wit was belangrijk voor zijn ploeg door tien doelpunten te maken in acht EK-kwalificatiewedstrijden te maken en kroonde zichzelf daarmee tot topscorer. Kaj Sierhuis en Myron Boadu, die beiden acht keer scoorden, volgden op een gedeelde tweede plaats.

De selectie: opvallende keuzes
Met Sierhuis is meteen een naam genoemd die opvallend genoeg ontbreekt in de definitieve selectie van bondscoach Erwin van de Looi. De spits van Stade Reims speelde in acht van de tien EK-kwalificatiewedstrijden mee en kwam zoals gezegd tot acht treffers, maar is door de keuzeheer thuisgelaten voor dit toernooi. Brian Brobbey neemt zijn plaats in: hij debuteert in Jong Oranje.

Het ging na het bekendmaken van de selectie ook vooral over de spelers die Van de Looi níet had opgeroepen. Zo kreeg Mohamed Ihattaren, toch één van de talentvolste spelers van PSV en de Eredivisie, geen oproep voor zowel Jong Oranje als het 'grote' Nederlands elftal. De problemen die de afgelopen weken rond de spelmaker speelden, lijken daar aan bijgedragen te hebben.

Ook Lutsharel Geertruida werd in eerste instantie niet bij het definitieve keurkorps gehaald. De verdediger van Feyenoord, die dit seizoen zijn doorbraak beleeft als rechtsback maar ook centraal in de defensie kan spelen, was slachtoffer van het feit dat de bondscoach liever spelers op wilde roepen die in de EK-kwalificatie ook al vaak gespeeld hadden. Daarom zit Deyovaisio Zeefuik er bijvoorbeeld wel bij. Uiteindelijk kwam Geertruida toch bij de selectie vanwege ziekte bij Jurriën Timber.

De groep van Jong Oranje is een mix van spelers die wekelijks op Eredivisie-niveau spelen en spelers die in het buitenland zo nu en dan aan het grote werk mogen proeven. Het is derhalve interessant om te zien hoe deze groep zich staande houdt op een eindtoernooi, ook met het oog op de toekomst voor het Nederlands elftal van bondscoach Frank de Boer. Deze selectie is overigens niet de groep die ook de kans krijgt als de knock-outfase wordt gehaald. Dan mag Van de Looi een nieuwe selectie samenstellen.

De voltallige Jong Oranje-selectie
Doelmannen: Kjell Scherpen (Ajax), Maarten Paes (FC Utrecht) en Justin Bijlow (Feyenoord)
Verdedigers: Lutsharel Geertruida (Feyenoord) Perr Schuurs (Ajax), Tyrell Malacia (Feyenoord), Deyovaisio Zeefuik (Hertha BSC), Sven Botman (Lille OSC), Mitchel Bakker (Paris Saint-Germain), Jordan Teze (PSV) en Danilho Doekhi (Vitesse)
Middenvelders: Jurgen Ekkelenkamp (Ajax), Dani de Wit, Teun Koopmeiners (beiden AZ), Abdou Harroui (Sparta) en Ludovit Reis (VfL Osnabrück)
Aanvallers: Brian Brobbey (Ajax), Myron Boadu (AZ), Noa Lang (Club Brugge), Ferdi Kadioglu (Fenerbahçe), Javairo Dilrosun (Hertha BSC), Cody Gakpo (PSV) en Justin Kluivert (RB Leipzig).

De tegenstanders: een serieuze test en een gastland
Jong Oranje is bij de loting ingedeeld in poule A en dat betekent dat het tegen een gastland zal moeten spelen. Dat is in dit geval Jong Hongarije, dat voor het eerst sinds 1996 de kans krijgt om zich te laten zien op het hoogste jeugdniveau. De meeste spelers van bondscoach Zoltán Gera verdienen hun geld in de eigen competitie, maar met Heracles-aanvaller Adrian Szöke treft Oranje in ieder geval één bekende naam.

In de selectie van Jong Duitsland zitten veel meer bekende spelers en onze oosterburen zijn dan ook op papier de lastigste tegenstander. De meeste spelers die geselecteerd zijn door bondscoach Stefan Kuntz hebben hun debuut in de Bundesliga al lang en breed gemaakt en vooral in offensief opzicht kunnen de Duitsers veel bekende namen opstellen. Zo zien we Dortmund-supertalent Youssoufa Moukoko, Mergim Berisha van Salzburg en Lukas Nmecha, de eerste spits van Anderlecht.

Tenslotte maakt ook Jong Roemenië deel uit van poule A. Dat land heeft geen spelers die bij de gemiddelde voetbalvolger in Nederland een belletje doen rinkelen, maar wel een bekende bondscoach. Adrian Mutu, de gewezen spits die bij Chelsea ontslagen werd na cocaïnegebruik, staat al ruim een jaar voor de groep en heeft grotendeels spelers uit de Roemeense competitie opgeroepen. FCSB, het voormalige Steaua Boekarest, is hofleverancier met zes spelers.

De opzet: twee verschillende fases
Het EK Onder 21 wordt voor het eerst met zestien teams gehouden en is mede daardoor dit jaar voor het eerst opgedeeld in twee verschillende fases. Eind maart zal de poulefase van het toernooi afgewerkt worden, waarna de finaleronde op 31 mei van dit jaar zal beginnen. De finale staat gepland voor 6 juni en wordt in het Stozice Stadion in Ljubljana afgewerkt.

Om daar te komen moet een land bij de eerste twee in de poule eindigen en, vanzelfsprekend, ook een kwartfinale en een halve finale winnen. Het is mogelijk om in de halve finale een land te treffen waar ook al een poulewedstrijd tegen is gespeeld. Poules A en C zijn, net als poule B en D, aan elkaar gekoppeld en de uiteindelijke winnaars van die 'koppels' treffen elkaar in de finale. Omdat de knock-outfase een paar maanden later is dan de poulefase, mag bondscoach Van de Looi dan weer een nieuwe selectie indienen.

Oranje, dat in poule A geloot is, weet dus al dat het landen uit poule B en D pas in de finale kan treffen. Daarnaast is ook al bekend dat alle wedstrijden tot en met de halve finales voor de ploegen uit poule A en C in Hongarije gespeeld zullen worden. Speelsteden zijn Boedapest, Gyor, Székesfehérvár en Szombathely. Als Jong Oranje de finale haalt, moet het naar de Sloveense hoofdstad Ljubljana en speelt het in het Stozice Stadion (zie onderstaande foto).

Het speelschema
Poulefase
Woensdag 24 maart: Roemenië – Nederland (21.00 uur, Boedapest)
Zaterdag 27 maart: Duitsland – Nederland (21.00 uur, Székesfehérvár)
Dinsdag 30 maart: Nederland – Hongarije (18.00 uur, Székesfehérvár)

Knock-outfase (mits gehaald)
Maandag 31 mei: kwartfinale in Boedapest (groepswinnaar) of Székesfehérvár (nummer twee)
Donderdag 3 juni: halve finale in Székesfehérvár
Zondag 6 juni: finale in Ljubljana

De historie: tweevoudig Europees kampioen
Jong Spanje en Jong Italië zijn recordkampioen met beiden vijf titels, maar daarna volgt een select groepje landen met twee Europese kampioenschappen en daar behoort ook Nederland toe. Jong Oranje, dat gecoacht werd door Foppe de Haan, werd in 2006 Europees kampioen onder 21 in Portugal en herhaalde dat kunstje een jaar later in eigen land.

In 2006 reisde Jong Oranje met spelers als Kenneth Vermeer, Urby Emanuelson, Klaas-Jan Huntelaar en Ron Vlaar af naar Portugal. Daar werden de mannen van De Haan tweede in de poule na een 2-1 nederlaag tegen de leeftijdsgenoten van Oekraïne (kent u Artem Milevskyi nog?) en werd in de halve finale na verlenging met 3-2 van Frankrijk gewonnen. In de eindstrijd pakte Nederland Onder 21 revanche op de Oekraïners en klopte ze, mede door twee goals van Huntelaar, met 3-0.

Een jaar later vond het eindtoernooi in ons eigen land plaats en waren GelreDome, het Goffertstadion, het Abe Lenstra Stadion en de Euroborg het toneel voor een glorieus Oranje-toernooi. De Haan leidde zijn selectie, waarin Royston Drenthe en Ryan Babel de belangrijkste spelers waren, als groepswinnaar naar de halve finale. Daarin werd Engeland na een bloedstollende penaltyserie verslagen en in de eindstrijd was Jong Servië een maatje te klein: 4-1.

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)