Zes conclusies: meteen vuurwerk, Van Gaal werkt toe naar magnum opus

Zes conclusies: meteen vuurwerk, Van Gaal werkt toe naar magnum opus

17-08-2021 17:00
110

Zó, Louis van Gaal is terug. Een oude vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken: de zeventigjarige bondscoach van het Nederlands elftal liet tijdens zijn eerste persconferentie zien nog steeds in topvorm te zijn. Dit zijn de zes belangrijkste conclusies.

De toon is gezet
"Ja, het is weer een kennismaking met mijn vrienden van de media. Het is toch wat, hè, dat ik hier weer zit", waren de famous first words van Van Gaal in Zeist. En daarmee was meteen de toon gezet. De gespannen één-tweetjes met NOS-verslaggever Bert Maalderink (foto) beloven de komende maanden veel spektakel.

4-3-3 of 5-3-2
De afgelopen twee weken sprak Van Gaal al uitgebreid met vijf internationals. "Ik denk niet dat er ooit een bondscoach langer dan een uur met spelers heeft gesproken", zei de bondscoach haast Trumpiaans. Interessant werd het wel: de spelers prefereren een 4-3-3-formatie, in plaats van de 5-3-2 van Frank de Boer. Omdat Van Gaal slechts anderhalve dag voorbereidingstijd heeft, is de kans groot dat Oranje met vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers aantreedt in de cruciale WK-kwalificatiewedstrijden tegen Noorwegen (1 september), Montenegro (4 september) en Turkije (7 september). "Maar ik ben nog niet zover dat ik al weet ik of ik 1-4-3-3 ga spelen", hield hij nog wel een slag om de arm.

'Veredeld stelletje sterren'
Van Gaal sprak in de aanloop naar de Olympische Spelen de Leeuwinnen toe en sneerde naar een 'veredeld stelletje sterren'. Door de EK-uitschakeling zes dagen daarvoor, leek hij naar Oranje te verwijzen. "Ja, dat zijn de media tegenwoordig", reageerde Van Gaal dinsdagmiddag fel. "Iedereen dacht gelijk: oh, hij bedoelt het Nederlands elftal. Néé, ik bedoelde Frankrijk en Portugal." Uiteraard weet alleen Van Gaal wat er in zijn hoofd omgaat, maar het gevoel 'de hele wereld is gek, behalve Louis', blijft toch boven de markt hangen.

'Wie zou het anders moeten doen?'
Eén van de belangrijkste redenen om terug te keren, is het feit dat 'alle polls' aangeven dat hij veel fans heeft in Nederland. "Het doet me deugd dat het volk zich erachter schaart." Dat de KNVB bij hem is uitgekomen, zei hij wel te snappen. "Wie zou het anders moeten doen? Als ik in de positie van de KNVB zou staan, dan zou ik ook bij mij uitkomen."

We worden wereldkampioen
"Mijn persoonlijke doel is om wereldkampioen te worden en dat wil ik ook overbrengen op mijn spelers", zei Van Gaal. Na het fiasco van 2002 haalde het Oranje van Van Gaal in 2014 tegen alle verwachtingen in de halve finales van het WK. Qatar 2022 moet zijn magnum opus worden.

Definitieve Oranje-selectie
Volgende week vrijdag (27 augustus) wordt de definitieve Oranje-selectie bekend. Tyrell Malacia en Devyne Rensch kunnen hun debuut maken, net als de 37-jarige Remko Pasveer. Andere opvallende namen in de voorselectie waren die van Guus Til en keepers Justin Bijlow en Joël Drommel, terwijl Virgil van Dijk na een klein jaar afwezigheid terugkeert bij Oranje. Donyell Malen lijkt zeker van een oproep, omdat Van Gaal een uitzondering voor hem heeft gemaakt. "Hij is de enige speler die nog geen volle wedstrijd heeft gespeeld. Ik heb hem toch geselecteerd en dat is niet des Van Gaals. Maar er moet toch iemand een doelpunt maken."

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)